BACKSTORY

Backstory: Χάκερς σε πελάτες τράπεζας; Το fit and proper και τα ομολογιακά

To 'πε και ο διοικητής της ΤτΕ: Οι τράπεζες μπορούν και καλύτερα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική επέκταση μιας και έχουν ρευστότητα. Επομένως στο σημερινό ραντεβού Σταϊκούρα-τραπεζών, ο υπουργός έχει κάθε λόγο να εξηγήσει στις τράπεζες πως πρέπει να πάει και... καλύτερα μιας και η εποπτική αρχή το αναφέρει σαφώς.

Kαλά, η ανάπτυξη έρχεται αλλά και όρκο δεν παίρνω. Αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο με 35 εκατ. τζίρο που πάει να αναζητήσει την ανάπτυξη; Και βρίσκεται και αύξηση κεφαλαίου σε εξέλιξη και ακολουθούν και μεγάλα ομολογιακά.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση, της Αlpha βεβαίως, το ενδιαφέρον είναι σημαντικό. Αυτά είναι πολύ γνωστά. To πιο σημαντικό κομματι πληροφόρησης σε σχέση με την αύξηση αυτή που είδε το φως της δημοσιοτητας ήταν οι 21 ερωτήσεις και απαντήσεις. Μέσα σε αυτές ξεχωρίζουμε την εξής: "Πώς μπορώ να υπολογίσω τα χρήματα που κατ’ ελάχιστον πρέπει να επενδύσω, προκειμένου να έχω δικαίωμα διατήρησης του ποσοστού ιδιοκτησίας μου μετά την ολοκλήρωση της  αύξησης";

Στο σενάριο της υλοποίησης της  αύξησης στην ανώτατη τιμή ανά μετοχή που ανακοινώθηκε (1,20) και με την προϋπόθεση ότι τα συνολικά έσοδα της αύξησης  θα είναι  0,8 δισ. ο κάθε μετοχος πρέπει να υπολογίζει περίπου 52 λεπτά για κάθε μετοχή που κατέχει ως παλαιός μέτοχος.

Να επανέλθω στο θέμα των ομολογιακών εκδόσεων. Mέσω αυτών οι επιχειρήσεις αντί να δανείζονται από τις τράπεζες δανείζονται από ιδιώτες επενδυτές. Με τον τρόπο αυτόν οι τράπεζες δεν δανείζουν μειώνοντας την έκθεσή τους στις επιχειρήσεις . Και φυσικά υπάρχουν επιχειρήσεις που προτιμούν τα ομολογιακά γιατί δανείζονται φθηνότερα αλλά  υπάρχουν και κάποιες ευτυχώς  λιγότερες που κατευθύνονται στηνέκδοση ομολογιών γιατί οι όροι των τραπεζών είναι μάλλον επαχθείς.

Θυμηθείτε την περίπτωση ΕΛΛΑΚΤΩΡ επί Καλλιτσάντσηδων που παρουσίαζαν ως επιτυχία τα αστρονομικά επιτόκια αλλά στην πραγματικότητα έκαναν το σταυρό τους γιατί γλίτωσαν από τους πυροβολισμούς των τραπεζών. Όσο αφορά δε στην ναυτιλία καλό θα είναι να κρατάμε μικρό καλάθι και να βλέπουμε πόσο επιτόκιο πληρώνουν στις ΗΠΑ όπου εκεί ξέρουν να τιμολογούν εκδόσεις. Και αν ήταν εύκολα τα πράγματα στις ΗΠΑ να ξέρετε ότι κανένας δεν θα προτιμούσε  εκδόσεις στη μικρή  Ελληνική επικράτεια. Τα πατριωτικά άλλωστε δεν πείθουν πια κανέναν.

Περί ομολογιακών ο λόγος και μου λένε κάτι φίλοι από την αλλοδαπή, ότι παρά την εξαιρετική επάρκεια κεφαλαίων της Lamda, δεν θα τους εξέπληξε αν επέλεγε να αξιοποιήσει περαιτέρω την ευνοϊκή συγκυρία. Αυτό μπορεί να μην σημαίνει και τίποτε, αλλά σαφώς επιβεβαιώνει το καλό όνομα του ομίλου και των σημαντικών project του στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Τις τελευταίες ημέρες έχω στραμμένο το βλέμμα στις Επιτροπές ελέγχου των εισηγμένων. Κόσμος μπαίνει, κόσμος βγαίνει και κάθε υπόθεση κρύβει μια ιστορία μικρή ή μεγάλη. Από ασυμβίβαστα μέχρι ασυμμάζευτα. Μελετώ και επανέρχομαι δριμύτερος λίαν συντόμως. Και σας υπόσχομαι ότι έχει να πέσει το γέλιο της άρκτου. Διότι ως γνωστόν στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αρκούδες είναι πολλές και η συγκάλυψη μεγαλύτερη.

Κάτι τέτοια βλέπει το Υπουργείο και ετοιμάζεται για μεγάλες τομές στην Κεφαλαιαγορά. Και οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται στο παρασκήνιο δείχνει ότι βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή της εξυγίανσης.

Μια όμως και ο λόγος περί Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι ξάφνιασε το πρόστιμο σε Μπουλούτα για την υπόθεση του 2011. Καθώς προκαλεί συνειρμούς περί fit and proper για τον Ελλάκτωρα. Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα αποφανθεί επ’ αυτού η ΕΚ, ενώ λογικά θα υπάρξει προσφυγή κατά της απόφασης για το πρόστιμο από τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο. Αν και όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι το πρόβλημα τελικά για την τελική απόφαση της ΕΚ μπορεί να είναι και εισαγόμενο, από την Κύπρο. 

Και κάτι τελευταίο. Είναι δυνατόν να έχουν αναφερθεί ή καταγγελθεί σε μεγάλη Τράπεζα -κάποτε ήταν μεγαλύτερη- ότι χακαρίστηκαν την ίδια περίοδο αρκετοί πελάτες της και αυτή έκανε το κορόιδο; Να πήραν από λογαριασμούς χρήματα και να χρεώθηκαν πιστωτικές και αντί να συνδράμει η Τράπεζα να ζητά τώρα τα σπασμένα, δηλαδή τα χρήματα από τους εξαπατηθέντες από αγνώστους πελάτες της; Δυσκολεύεται κανείς να το πιστέψει. Αν όμως συνέβη κάτι τέτοιο, ας κοιτάξουν να το διορθώσουν. Δεν έχει σημασία προς το παρόν ποια τράπεζα. Ξέρουν αυτοί αν συνέβη κάτι τέτοιο…