BACKSTORY

BackStory Tι γύρευε η Λαζαράκου στον Στουρνάρα;

Κάτι σημαντικό πρέπει να συμβαίνει με τις τράπεζες. Πληροφοριοδότης της στήλης που του έχω απόλυτη εμπιστοσύνη με ενημέρωσε ότι Παρασκευή απόγευμα γύρω στις 5:30 η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μπήκε στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος από την πλαϊνή πόρτα στην Εδουάρδου Λω. Δεν ήταν μόνη της αλλά συνοδευόταν από τρεις άνδρες οι οποίοι ήταν καλοντυμένοι.

Την ώρα της επίσκεψης στο κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκονται τόσο ο διοικητής κύριος Γιάννης Στουρνάρας όσο και πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Η κα Λαζαράκου έμεινε αρκετή ώρα στο κτίριο, περίπου μιάμιση ώρα γεγονός που οδηγεί στη γόνιμη εικασία ότι δεν πήγε για … βόλτα αλλά για συνάντηση. Επειδή δεν συνηθίζονται τέτοιου είδους επισκέψεις το ερώτημα που τίθεται είναι τι ακριβώς συμβαίνει και χρειάστηκε να πάει η κυρία Λαζαράκου στην ΤτΕ ειδικά δε αν ληφθεί υπ΄όψιν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει περιορισμένες αρμοδιότητες στις τράπεζες.

Και στις αρμοδιότητες που έχει εντάσσονται ο έλεγχος των συναλλαγών στο ΧΑ, η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η χειραγώγηση. Υπάρχει άραγε κάτι σημαντικό που έχει βρει η Κεφαλαιαγορά και έπρεπε να υπάρξει δια ζώσης ενημέρωση στην ΤτΕ;  Και υποθέτουμε ότι δεν μπορεί να θεωρείται σημαντικό για παράδειγμα το σορτάρισμα μετοχών από ένα ξένο οίκο. Γιατί αυτά έχουν συμβεί στο παρελθόν, έχουν  επιβληθεί πρόστιμα  πρόστιμα και πέραν τούτου ουδέν. Η έρευνα για την επίσκεψη Λαζαράκου θα συνεχιστεί καθώς  είναι μια καινούρια παράμετρος. Όπως επίσης θα συνεχίζουμε να διερευνούμε και την ταυτότητα των τριών συνοδών της κας Λαζαράκου ….

Και μιας και ο λόγος για τις τράπεζες τα μορατόρια και η τύχη τους φαίνεται να έπαψε να απασχολεί  στην παρούσα φάση τα τραπεζικά ιδρύματα. Τόσες γέφυρες τόσες βοήθειες τόσα δάνεια, το θέμα θα πρέπει να θεωρείται μάλλον λήξαν. Και εδώ και έξω από εδώ . Σε ότι αφορά το α τρίμηνο επί της ουσίας οι τράπεζες δεν μίλησαν για κόκκινα δάνεια από μορατόρια.

Πάντως το που θα φθάσει το ιδιωτικό χρέος είναι νωρίς ακόμη να ειπωθεί. Οταν τελειώσουν οι διάφορες παροχές, τότε και μόνον τότε θα τεθεί επί τάπητος το θέμα. Ο υπολογισμός των 200 δισ. ευρώ κάποιοι λένε πως είναι εξαιρετικά παροχυμένος. Ποιο είναι το ζήτημα αυτή τη στιγμή; Να μοιραστεί το χρήμα που ρέει σε όσες περισσότερες επιχειρήσεις γίνεται. Αν αυτό δεν ελεγχθεί με κάποιο τρόπο το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία που είναι γεμάτη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα ναι απλό, θα ναι μεγάλο.

Και κάτι άσχετο τελευταίο. Εκεί στον μεγάλο επενδυτικό οργανισμό τι πίνουν και δεν μας δίνουν; Εκτός και αν τους κέρασε τίποτα φύλλα από αυτά που μασά η διπλανή μας η Πυθία - θα ρωτήσω - και ασυνήθιστοι την άκουσαν...

Εγώ πάντως μετά το 1.000 και βάλε τοις εκατό που έβγαλε το μοντέλο για άνοδο στη μετοχή της Πειραιώς θα πουλήσω ότι παλιοχώραφο μου απέμεινε και θα τα ρίξω στο χρηματιστήριο. Δεν μπορεί, δεν θα πάει καμιά δεκαριά χιλιάδες μονάδες η αγορά έτσι που τους κάνει τους υπολογισμούς  η Goldman Sachs; 

Εντάξει, πέρα από την πλάκα, στραβές συμβαίνουν. Ξεχνας να υπολογίσεις  πχ τις νεες μετοχές και σου βγάζει παπάδες το σύστημα.. Δεν τρέχει τίποτα. Αλλού να μην συμβούν. Όταν για παράδειγμα έχεις να αποτιμήσεις εταιρίες που πωλούνται. Εκεί θέλει προσοχή..