BACKSTORY

Το Μαξίμου «κουρεύει», οι τράπεζες... πιστολάκι

Και «ξαφνικά» οι τράπεζες έμαθαν πως θα πραγματοποιήσουν κούρεμα με βάση τα όσα λέει το θεσμικό πλαίσιο και αναστατώθηκαν. Οι αντιδράσεις ωστόσο  δεν μπορεί να είναι μεγάλες καθώς η κυβέρνηση, όπως ανάφερε στην ανακοίνωσή της, έκανε αυτό που έπρεπε, δηλαδή πήρε τη σχετική άδεια από τους θεσμούς. Και η άδεια των θεσμών δόθηκε μιας και προβλεπόταν πως μπορεί να δοθεί.

Το κούρεμα και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών από τα παλιά τα χρόνια.... Κάπου στο 2018 ίσως και νωρίτερα.

Αν και από ό,τι οσμίζομαι, οι θεσμοί δεν θα ήταν και πολύ... μπετόν. Χρειάστηκε μάχη. Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει να ήταν και πολύ ένθερμη. Αλλού παίχτηκε το παιχνίδι. Και μπορεί στις τράπεζες εδώ να μην πολυάρεσε, αλλά πολιτικά στο Μαξίμου ψήλωσαν δυο τρία μέτρα που βγαίνουν τώρα φιλολαϊκά. Και σε αυτό το κλίμα πώς να γκρινιάξουν όσο θα ήθελαν οι τραπεζίτες...

Γιατί για τη χώρα, πολιτικά επαναλαμβάνω, είναι επιτυχία ότι το κατάφερε. Έπιασε τόπο η φιλοξενία στον Ρέγκλινγκ φαίνεται και η δουλειά στο παρασκήνιο βεβαίως. Γιατί το ξαναλέω, η Λαγκάρντ δεν πέταγε από χαρά για την εξέλιξη. Της ανοίξαμε πανευρωπαϊκά ψιλοφουρτούνα...

Οι τράπεζες βέβαια ανησυχούν πως τώρα όλοι θα επικαλούνται τη δυνατότητα κουρέματος που υπό προϋποθέσεις  δίδεται σε δανειολήπτες και θα ζητήσουν την εφαρμογή  απομείωσης δανείων κάτι  που μέχρι πρότινος οι τράπεζες δεν υποστήριζαν στην καθημερινότητά τους. Πάντως, το μέγεθος του κουρέματος, και πότε αυτό δίδεται και πότε όχι είναι κάτι που μόνον οι τράπεζες θα το αποφασίζουν. 

Τελικώς αυτήν την περίοδο οι μόνοι που χαίρονται είναι τα συμβουλευτικά τμήματα των μεγάλων ελεγκτικών. Βρέξει, χιονίσει λεφτά θα βγάζουν και στην αναμπουμπούλα περισσότερα. Κάτι σαν τους γκρουπιέρηδες στο Καζίνο που μπορεί να … χάνουν προσωρινά αλλά διαχρονικά είναι κερδισμένοι.

Κατά τα λοιπά είμαστε εν αναμονή των αποτελεσμάτων α' τριμήνου που θα έχουν ένα αρκετό ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο το οποίο επιμένει στα σκαρφαλώματα. Στις  25 Τράπεζα Πειραιώς, 27 Alpha Bank και Eurobank ενώ ακολουθεί στις 28 η Εθνική Τράπεζα. 

Εκεί θα δούμε πώς διαμορφώνονται οι νέες τάσεις, όχι της μόδας αλλά της οικονομίας. 

Η λογιστική επιστήμη προχωρά ειδικά όταν είναι ανεξέλεγκτη. Μιας και ο λόγος για ανεξέλεγκτους μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα ρίξει πρόστιμα στην MLS αφού προηγουμένως τσεκούρωσε τον ορκωτό η ΕΛΤΕ. Πάντα μπροστά η Επιτροπή. Εδώ της έστειλε η ΕΛΤΕ πόρισμα για «πείραγμα» 10 εκατ. ευρώ στις οικονομικές καταστάσεις και το… αμφισβήτησαν. Πώς; Στέλνοντας τη Deloitte όχι την ελεγκτική αλλά τη συμβουλευτική να βγάλει πόρισμα για τα άυλα στοιχεί του ισολογισμού. Δεν είμαστε με τα καλά μας λέω…

Υποθέτω δεν γνωρίζετε περί της Αναστασίας που ήταν επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού σε συστημική τράπεζα και απομακρύνθηκε από τη θέση όταν προέκυψαν κάποια ζητήματα εταιρικής διακυβέρνησης όχι και τόσο απλά. Και γιατί άλλωστε; Όμως τελικά σε αυτή τη χώρα κανένας δεν χάνεται και η Αναστασία, με περγαμηνές είναι αλήθεια στον ιδιωτικό τομέα, επέστρεψε δυναμικά καταλαμβάνοντας θέση στο ΔΣ μεγάλου ομίλου ως εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου σε αντικατάσταση εκπροσώπου που είχε διοριστεί τον Αύγουστο του 2019.