BACKSTORY

Οι έλεγχοι στην Αττικής, ένα κουίζ και κερδοσκόποι

Εγώ δεν πιστεύω αυτά που ακούγονται στην αγορά. 

Αλλά οφείλω να σας μεταφέρω ένα κουίζ που κυκλοφορεί: «Ποιος μεγάλος παράγοντας σε επικοινωνία που είχε με με μεγάλη ελεγκτική εταιρία ούτε λίγο ούτε πολύ άφησε να εννοηθεί πως οι... συνεργασίες με τράπεζες είναι δύσκολο να συνεχιστούν εάν και εφόσον  δε λυθεί τώρα το θέμα του πιστοποιητικού για τράπεζα που... καίγεται, με παρατηρήσεις χωρίς ερωτηματικά;».  Γιατί λέει όπως και να το κάνουμε αν δεν βγει πιστοποιητικό υφίσταται συστημικός κίνδυνος.

Αλλά επαναλαμβάνω. Δεν γίνονται αυτά. Είναι προφανώς κουτσομπολιά από κακές γλώσσες. Δεν μπορεί... Αλήθεια όμως αν υποθέσουμε ότι για παράδειγμα -τυχαία αναφορά- η Τράπεζα Αττικής μπορεί να εξελισσόταν σε ενδεχόμενο  συστημικό κίνδυνο - αν υπάρχει, που δεν υπάρχει - ποιος θα ευθυνόταν;  Η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ελεγκτές της τι ήλεγχαν ακριβώς;  Υπάρχει κανένας έλεγχος που όλα φαίνονταν καλά ενώ δεν ήταν; 

Γιατί στην περίπτωση της τράπεζας Αττικής, για να είμαστε δίκαιοι, μια και η κόντρα υπάρχει, όχι και να τρώει το ξύλο μόνο η KPMG που έτυχε στραβή στη βάρδια της... Άλλος δεν έχει ευθύνη; Με αυτά και με άλλα μας κακοφαίνεται όταν οι ξένοι πνίγονται στα γέλια με τα εγχώρια συστήματα ελέγχου.

H κανονικότητα ήρθε και μας χτύπησε την πόρτα... Να δούμε πόσο φτάνει αυτό σε σχέση με τις τράπεζες.
Τα μορατόρια δεν ανησυχούν τις ελληνικές τράπεζες. Ομως ο τουρισμός δεν κρατεί καλά τουλάχιστον όχι ακόμα. Επομένως μπορεί να μορατόρια να μην τρομάζουν σε αυτήν την φάση δεν ξέρει ποτέ όμως τι θα γίνει σε μια δεύτερη.

Σημαντικές ακούμε θα είναι οι ανακοινώσεις που έρχονται και από άλλη συστημική Τράπεζα. Ακούμε για ενίσχυση του σχεδίου περιορισμού των κόκκινων δανείων και με νέες τιτλοποιήσεις.