Real Estate

SBB: Στο χείλος της καταστροφής η σουηδική «αυτοκρατορία» ακινήτων - «Βραχνάς» χρέους 8 δισ. δολαρίων

Newsroom

H Samhallsbyggnadsbolaget i Norden – περισσότερο γνωστή ως SBB – βρίσκεται τώρα σε κρίσιμη κατάσταση μετά την υποβάθμιση της ως «μη αξιόπιστη» και βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης των ακινήτων της Σουηδίας, που θα μπορούσε να προκαλέσει χάος και στο ευρωπαϊκό real estate με τον μεγιστάνα Ιλίγια Μπάτλτζαν, να ταξιδεύει στο Σίτι του Λονδίνου ώστε να βρει επενδυτές για να διασώσει την αυτοκρατορία του ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Γιουγκοσλάβος πρώην πρόσφυγας πολέμου, που άρχισε να συσσωρεύει ένα χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 2.000 ακίνητα το 2016, μίλησε σε αρκετούς επενδυτές για την πώληση από μεμονωμένων assets μέχρι και ολόκληρης της εταιρείας, σύμφωνα με πηγή που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του και έχει γνώση επί των συζητήσεων σύμφωνα με το Bloomberg.

Το παράθυρο για την SBB να βρει μετρητά συνεχίζει να στενεύει με την τιμή της μετοχής να κλείνει την Πέμπτη στο χαμηλότερο επίπεδο από το ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο το 2017. Η  εταιρεία έχει ήδη διακόψει μερικές εκδόσεις ομολόγων, έχει καταργήσει την απονομή μερισμάτων ενώ έχει προστρέξει σε JPMorgan και SEB AB για να «σωθεί».

Ωστόσο, με ένα κουβάρι χρέους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να σταματήσει τη διολίσθηση της τιμής της μετοχής της. Η λίστα των επιλογών του 55χρονου περιορίζεται και είναι όλες δύσκολες: να αντλήσει κεφάλαια σε σημαντικά μειωμένα επίπεδα, να εκποιήσει ακίνητα σε τιμές πώλησης και να θέσει σε κίνδυνο τις αποτιμήσεις ή να πουλήσει ένα μερίδιο της εταιρείας που έχτισε από το μηδέν σε έναν εξωτερικό επενδυτή.

Η εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη εγκατέλειψε το σχέδιο έκδοσης νέων μετοχών ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων κορονών (245 εκατ. δολαρίων), αφού η μετοχή έπεσε σε λιγότερο από το ήμισυ της τιμής εγγραφής μετά την υποβάθμιση της 8ης Μαΐου από την «S&P Global Ratings». Εκτός από την εξοικονόμηση μετρητών, η SBB έχει αντλήσει κεφάλαια, πουλώντας μερίδιο στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων JM AB έναντι 2,8 δισεκατομμυρίων κορονών. Ο Μπάτλτζαν δήλωσε ότι η συναλλαγή «επιτρέπει την εστίαση στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας και την περαιτέρω ενίσχυση της χρηματοοικονομικής θέσης της SBB».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: