Real Estate

Ακίνητα: Στην τελική ευθεία για τον συνεταίρο του project «Skyline» - Στο «τραπέζι» τα ποιοτικά χαρακτηριστικά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Θέμα χρόνου εκτιμάται ότι είναι η ανακοίνωση από πλευράς της Alpha Bank για τον «νικητή» - συν επενδυτή στο ευρύτερο real estate σχέδιο του ομίλου με την ονομασία «Project Skyline» για την ενίσχυση της παρουσίας του ομίλου στην αγορά ακινήτων και τη δημιουργία διαφοροποιημένων πηγών εσόδων. Όπως αναφέρουν πηγές που παρακολουθούν τη διαδικασία αναμένεται να έχουμε εξελίξεις σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, έως και τις αρχές με μέσα Ιουλίου, πάντα εκτός απροόπτου, δίχως να αποκλείεται να αναδειχθεί η κοινοπραξία – προτιμητέος επενδυτής ακόμα και εντός Ιουνίου.

Ως γνωστόν, όπως έχει αναφέρει το insider.gr, η εν λόγω διαδικασία σχετίζεται και με τον διαγωνισμό για το σχηματισμό κοινοπραξίας στην ελληνική αγορά ακινήτων, το γνωστό project Skyline, το οποίο αφορά σε χαρτοφυλάκιο 573 ακινήτων ιδιοχρησιμοποιούμενων από την τράπεζα, αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ και άνω. 

Ως πλέον ισχυροί διεκδικητές εμφανίζονται τρεις κοινοπραξίες, οι Invel/Prodea, Dimand-EBRD-Premia και Brook Lane-Bain, που φέρονται να έχουν υποβάλει προτάσεις που δεν βασίζονται μόνο στο οικονομικό τίμημα αλλά και σε άλλες παραμέτρους (π.χ. μετοχές), με τη διοίκηση της Alpha Bank να φέρεται να εξετάζει κάθε πρόταση που μπορεί να «κολλήσει» στη στρατηγική της καθώς αναζητάει (και) συνεταίρο μέσω αυτού του deal, όπως τουλάχιστον σημειώνουν πηγές της αγοράς. Οι οποίες προσθέτουν ότι ίσως να μην παίξει ρόλο μόνο η αμιγώς οικονομική προσφορά αλλά και έτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι δύο εκ των ενδιαφερόμενων σχημάτων εμφανίζονται να είναι ως πιο πιθανοί «νικητές» και ένα μάλλον να έχει μείνει πίσω. Πάντως, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν επαφές και παρουσιάσεις.

Περίπου 50 από τα assets του Skyline είναι εμπορικά ακίνητα - πρώτης κατηγορίας περιουσιακά στοιχεία - τα οποία χρήζουν ανακατασκευής και είναι αυτά που προσελκύουν κάποιες εταιρείες. Εργασίες ανακαίνισης για να διατεθούν στην αγορά με την ίδια ή άλλη χρήση απαιτούνται και για περίπου 320 ακίνητα του χαρτοφυλακίου. Η «προίκα» του Skyline συμπληρώνεται με περίπου 200 κατοικίες – διαμερίσματα με προοπτική να πουληθούν σταδιακά. Στόχος είναι μια ενεργητική διαχείριση του εν λόγω χαρτοφυλακίου, με πωλήσεις ακινήτων όπου αυτό είναι ώριμο, ανακαινίσεις - ανακατασκευές αλλά και αγορές. Για τα εμπορικά ακίνητα βασική επιδίωξη αποτελεί και η μίσθωσή τους. Σήμερα είναι μισθωμένα περίπου τα μισά ακίνητα του χαρτοφυλακίου.

Ο μετασχηματισμός της Αlpha Αστικά Ακίνητα (ΑΑΑ) εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο (Project Skyline) του Ομίλου για την ενίσχυση της παρουσίας του στην αγορά ακινήτων και τη δημιουργία διαφοροποιημένων πηγών εσόδων. Πέραν της ανάδειξης της ΑΑΑ σε μία ισχυρή εταιρεία παροχής υπηρεσιών, το ίδιο σχέδιο προβλέπει και τη δημιουργία μίας νέας επενδυτικής εταιρείας ακινήτων, η οποία και θα αναλάβει τη διαχείριση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανακτηθέντων ακινήτων του Ομίλου, αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων και το σημερινό χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Αστικά Ακίνητα.

Τα εν λόγω ακίνητα θα μεταβιβασθούν σε εταιρεία - όχημα του Project Skyline, το πλειοψηφικό πακέτο του οποίου θα δοθεί, με την ολοκλήρωση του εν εξελίξει διαγωνισμού σε στρατηγικό επενδυτή. Η Alpha Bank θα διατηρήσει μειοψηφική συμμετοχή στο νέο σχήμα προκειμένου να επωφεληθεί από την αναμενόμενη περαιτέρω αύξηση των αξιών στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Η ολοκλήρωση του μετασχηματισμού της Αlpha Αστικά Ακίνητα σε εταιρεία αποκλειστικού σκοπού παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη εργασιών, καθώς πλέον η εταιρεία θα καλύπτει το σύνολο των εταιρειών του Ομίλου της Alpha Bansk, τα ακίνητα που έχουν ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Project Skyline αλλά και τρίτους, εκτός Ομίλου, πελάτες, που επιθυμούν την αποδοτική διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους. Η νέα εταιρεία θα αξιοποιήσει την πολυετή τεχνογνωσία του Ομίλου στον τομέα της διαχείρισης ακινήτων, με στόχο την ανάπτυξη και διάθεση νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας και την εδραίωση πρωταγωνιστικού ρόλου στην ελληνική αγορά ακινήτων, δεδομένων των θετικών προοπτικών του κλάδου, λόγω της αυξανόμενης πιστωτικής επέκτασης και ρευστότητας.

Ευρύτερα, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού του ομίλου, η Alpha Bank προχώρησε στη συγκέντρωση των εργασιών παροχής υπηρεσιών της AREMI με αυτές, της επίσης θυγατρικής εταιρείας του Ομίλου, Alpha Αστικά Ακίνητα, δημιουργώντας μία νέα ηγέτιδα εταιρεία, η οποία θα παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης και εκμετάλλευσης για όλο τον κύκλο ζωής των ακινήτων (π.χ. εκτιμήσεις, advisory, διαχείριση κ.λπ.), εκμεταλλευόμενη τη θετική συγκυρία για την εγχώρια αγορά ακινήτων.

Για το Project Skyline ενδιαφέρον αρχικά είχε εκδηλώσει διψήφιος αριθμός επενδυτών, από το εξωτερικό και την Ελλάδα και η διοίκηση του Ομίλου Alpha Bank αναμένεται να ανακοινώσει, μέσα στις επόμενες ημέρες, τον προτιμητέο επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: