Πολιτική | Ελλάδα

Χωρίς αποφάσεις, όπως άλλωστε αναμενόταν, ολοκληρώθηκε η μίνι Σύνοδος Κορυφής που διεξήχθη το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες, με βασικό αντικείμενο το μεταναστευτικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 και 29 Ιουνίου.

Όπως άφησαν από νωρίς να εννοηθεί οι συμμετέχοντες, η μίνι Σύνοδος της Κυριακής δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα «γεύμα εργασίας», με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, με τις λύσεις να μεταφέρονται εντός των επόμενων ημερών, μέσω σύναψης διμερών και τριμερών συμφωνιών.

Μέρκελ: Διακρατικές λύσεις, όπου οι ευρωπαϊκές δεν είναι εφικτές

«Θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις όπου αυτό είναι δυνατόν. Θέλουμε διακρατικές λύσεις όπου οι ευρωπαϊκές λύσεις δεν είναι εφικτές», δήλωσε καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ μετά το τέλος των εργασιών της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής. «Θέλουμε περισσότερες συμφωνίες, σαν τη συμφωνία με την Λιβύη, με άλλες χώρες καταγωγής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Η εντολή της Frontex πρέπει να επεκταθεί και να ενισχυθεί. Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να επιλέγουν πού θέλουν να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, πρόσθεσε.

Η Αγγελα Μέρκελ διαπίστωσε ότι υπήρξε «πολλή καλή θέληση» και «κοινές θέσεις» κατά την διάρκεια των συνομιλιών της σημερινής μίνι συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Τσίπρας: Η Ευρώπη να διαμοιράσει τις ευθύνες

Την ανάγκη «να συζητηθούν εξίσου σοβαρά τόσο η προστασία των συνόρων της ΕΕ, όσο και η εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης» εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών της μίνι Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Η ΕΕ πρέπει να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν θα την αντιμετωπίσουμε ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως πρόβλημα των χωρών υποδοχής. Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη». Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι την μεταναστευτική κρίση θα την αντιμετωπίζει πολλά χρόνια η Ευρώπη, και αυτό που έχει σημασία, όπως είπε, είναι «το μεγάλο δίλλημα, αν θα την αντιμετωπίσουμε ψάχνοντας συλλογική λύση» ή αν θα την αντιμετωπίζει κάθε χώρα ξεχωριστά και θα αφορά αυτούς στους οποίους εμφανίζονται τα συμπτώματα.

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά, καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα. «Το θέμα είναι αν η κρίση θα αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή ως κρίση που αφορά αυτούς που τα συμπτώματα εμφανίζονται και κάθε χώρα θα αναζητεί ξεχωριστά εθνικές λύσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι προσανατολίζονται ότι είναι ευρωπαϊκή κρίση, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι δεν υπήρξε λύση κατά τη σημερινή άτυπη σύνοδο.

Αυτή είναι η ιταλική πρόταση που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

Δέκα βασικά σημεία περιλαμβάνει η ιταλική πρόταση για το μεταναστευτικό που συζητήθηκε σήμερα Κυριακή στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των εργασιών της μίνι Συνόδου Κορυφής. Τα δέκα στοιχεία της ιταλικής πρότασης έγκεινται στα εξής:

- Εντατικοποίηση των σχέσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες καταγωγής ή διέλευσης των μεταναστών, όπως την Λιβύη και Νίγηρα.

- Δημιουργία κέντρων προστασίας στις χώρες διέλευσης, για την αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου και την προσφορά νομικής βοήθειας στους μετανάστες, και για τους οικειοθελείς επαναπατρισμούς.

- Ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Ανάγκη να ξεπερασθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου, ο οποίος «δημιουργήθηκε για άλλους σκοπούς και είναι πλέον ανεπαρκής». Ο στόχος είναι να «υιοθετηθούν ευρωπαϊκά μέσα τα οποία να είναι πράγματι αποτελεσματικά».

- Ανάγκη να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.

- Κοινή ευθύνη των χωρών μελών σε ότι αφορά τους ναυαγούς «διότι δεν μπορεί, όλο το βάρος των ευθυνών, να το σηκώνουν οι χώρες πρώτης άφιξης». Πρέπει να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ του ασφαλούς λιμένα και της χώρας αρμόδιας να εξετάσει τις αιτήσεις ασύλου.

- Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να απαντήσει με κοινές πρωτοβουλίες στο «εμπόριο ανθρώπων» και τις εγκληματικές οργανώσεις.

- Διαπίστωση ότι δε μπορούν να μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία ή στην Ισπανία. Χρειάζονται ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.

- Ιδέα πως σε ό,τι αφορά τις «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων» μέσα στις χώρες της Ένωσης, αυτές θα πρέπει να βασίζονται σε τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες.

- Η Ιταλία θεωρεί ότι «κάθε χώρα καθορίζει τον αριθμό οικονομικών μεταναστών», αλλά ότι «θα πρέπει να προσδιοριστούν τα απαιτούμενα αντίμετρα οικονομικού χαρακτήρα για τις χώρες που δεν δέχονται να φιλοξενήσουν πρόσφυγες».

Ποιοι συμμετείχαν στη μίνι Σύνοδο της Κυριακής

Την άτυπη συνάντηση εργασίας συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει της ευρύτερης συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.
Η άτυπη συνάντηση διεξήχθη στο κτίριο Berlaymont, όπου στεγάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε αυτήν συμμετείχαν 16 κράτη μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.