Πολιτική | Ελλάδα

Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας επισκέπτεται την Παρασκευή στις 14:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Όπως γνωστοποίησε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για το περίγραμμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup της Πέμπτης.

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Insider.gr,  σε μια περίοδο που η κυβέρνηση βρισκόταν σε πίεση, λόγω των αντιδράσεων για τη συμφωνία για το Σκοπιανό, ήρθε η απόφαση του Eurogroup Παρασκευής για το ελληνικό χρέος, για να προσφέρει μια σημαντική ανάσα στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο παίρνει μια λύση πολύ κοντά στο πλαίσιο των προσδοκιών που έτρεφαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Οι αποφάσεις για το χρέος και η είσοδος στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο αποτελούν ούτως ή άλλως τη βάση για το αφήγημα της κυβέρνησης που ορίζει την έξοδο από τα μνημόνια και την επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τα μηνύματα, ωστόσο, που ήρθαν από το Λουξεμβούργο προς την Αθήνα ήταν σαφή και ουσιαστικά εξανεμίζουν τις τελευταίες ελπίδες για επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για τη διετία 2019-2020. Έτσι, οι περικοπές στις συντάξεις και η μείωση του αφορολόγητου θεωρούνται πλέον δεδομένες.

Ο «κορσές» της μεταμνημονιακής εποπτείας ουσιαστικά ισοδυναμεί με ένα... μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, καθώς οι αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η Αθήνα δεσμεύεται για την υλοποίηση όλων των μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνήσει. Επιπλέον, οι εταίροι βάζουν φρένο στις προσδοκίες της κυβέρνησης να προβεί σε εκτεταμένες παροχές με την αξιοποίηση του υπερπλεονάσματος, όπως σχεδίαζε εξαρχής να κάνει κι όπως έκανε με το κοινωνικό μέρισμα πέρσι και πρόπερσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.