Πολιτική | Ελλάδα

«Ναι» στην ανάπτυξη αλλά υπό τρεις όρους. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Αλέκου Φλαμπουράρη στο περιφερειακό-αναπτυξιακό συνέδριο στα Μέγαρα

Ο κ. Φλαμπουράρης τόνισε πως η ανάπτυξη χωρίς εργασιακές σχέσεις, χωρίς αναδιανομή πλούτου, χωρίς κοινωνικό κράτος, θα είναι μια άδικη ανάπτυξη και όχι δίκαιη, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης είπε επίσης πως για να αλλάξει η Ελλάδα χρειάζονται κεφάλαια και άρα θα ήταν υποκρισία να λέει κανείς ότι δεν χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις.

Πρώτο και κύριο έργο της σημερινής κυβέρνησης, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, ήταν η αναστήλωση του «ετοιμόρροπου οικοδομήματος, που μας παραδόθηκε». Στη συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Φλαμπουράρης αναφέρθηκε στην κατάσταση, που όπως είπε κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση και χαρακτηριζόταν από «ανεργία, απώλεια εισοδήματος, αποεπένδυση, υπερχρεωμένες επιχειρήσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Ο Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτήρισε πολύ δύσκολο και επίπονο την ανάταξη της οικονομίας «που ήταν υπό κατάρρευση. Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση όφειλε χωρίς υπαρξιακές αμφιθυμίες, να σχεδιάσει μια αναπτυσσόμενη οικονομία καπιταλιστικού τύπου. Αλλά, βασική αρχή για την κυβέρνηση είναι η διάχυση του παραγόμενου πλούτου στους πολλούς».

Ο κ. Φλαμπουράρης μίλησε για τριπλό μοντέλο ανάπτυξης στην Ελλάδα το οποίο περιλαμβάνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, της δημόσιες επενδύσεις και την κοινωνική οικονομία.

Στην ομιλία του ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε κυκλώματα που λυμαίνονταν δημόσιες επιχειρήσεις λέγοντας πως «εμείς αυτά τα κόβουμε … μαχαίρι».

Για την κυβέρνηση, «ο βασικός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας», είπε ο κ. Φλαμπουράρης και ζήτησε την αναθεώρηση των αντιλήψεων περί φαραωνικών έργων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.