Πολιτική | Ελλάδα

Την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, στις 18:30, θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για το ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή την εβδομάδα πάντως αναμένεται να ξεκινούν εργασίες τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για την διαπραγμάτευση των δύο πλευρών και την βελτίωση της αρχικής πρότασης σε τρία σημεία:

- Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών: Η αύξησή τους κατά 1,5 μονάδα, δεν βρίσκει αντίθετους τους δανειστές, αρκεί να συνδυαστεί με ταυτόχρονη περικοπή των επικουρικών συντάξεων, ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ.

- Σε εφάπαξ και ΕΚΑΣ: Οι δανειστές θεωρούν πως το εφάπαξ είναι μία παροχή που θα μπορούσε να περιοριστεί δραστικά -ίσως και να εκλείψει- προκειμένου να μειωθεί η δαπάνη για τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Όσο για το ΕΚΑΣ θεωρούν σημαντική τη θέσπιση αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων προκειμένου να περικοπούν οι δικαιούχοι του, όμως υπερτονίζουν την απουσία ολοκληρωμένης διαδικασίας για την κατάργησή του.

- Στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων: Οι δανειστές επιθυμούν μικρότερη επιβάρυνση από αυτή που προτείνει η Κυβέρνηση, χωρίς όμως να αντιπροτείνουν ανάλογα μέτρα που να εξοικονομήσουν το ποσό που αναζητούν τα Ταμεία, ρίχνοντας στο υπουργείο Εργασίας το «μπαλάκι» της εξεύρεσης λύσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.