Πολιτική | Διεθνή

Η απάντηση Νετανιάχου στο «μπλόκο» Μπάιντεν: «Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια»

Newsroom

Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ με αντικείμενο την απάντηση του Τελ Αβίβ στην απόφαση Μπάιντεν να μην δοθούν πυρομαχικά στους Ισραηλινούς ενόψει μίας μεγάλης επιχείρησής τους στη Ράφα. Η θέση του Μπένιαμιν Νετανιάχου συνοψίζεται σε αυτό που είπε στον πρόεδρο των ΗΠΑ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την περασμένη Δευτέρα (06/05): «Θα παλέψουμε με νύχια και με δόντια εφόσον χρειαστεί», σημειώνει Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Channel 12 αναφέρει ωστόσο ότι αυτό το απόσπασμα ήταν από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και όχι από την κλήση του Νετανιάχου με τον Μπάιντεν. Ο Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την ομιλία του στο Γιαντ Βασέμ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του εναντίον της Χαμάς, αν χρειαστεί.

«Σήμερα, αντιμετωπίζουμε ξανά εχθρούς που επιδιώκουν να μας καταστρέψουν. Λέω στους ηγέτες του κόσμου, ότι καμία πίεση, καμία απόφαση από κανένα διεθνές φόρουμ, δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί. Εάν το Ισραήλ αναγκαστεί να σταθεί μόνο του, το Ισραήλ θα σταθεί μόνο του. Θα νικήσουμε τους γενοκτονικούς εχθρούς μας. Το ‘’ποτέ ξανά’’ είναι τώρα».

«Ναυάγιο» στις συνομιλίες για εκεχειρία

Νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό μετά την αντιπροσωπεία της Χαμάς και η ισραηλινή αντιπροσωπεία αποχωρεί από τις συνομιλίες για τη συμφωνία εκεχειρίας στο Κάιρο, χωρίς καθορισμένη ημερομηνία για την επιστροφή της στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ισραήλ παρουσίασε στους μεσολαβητές για την εκεχειρία στη Γάζα τις επιφυλάξεις του όσον αφορά την πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και θεωρεί ότι αυτός ο γύρος των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο έχει λήξει, ανέφερε ένας υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία επιστρέφει ήδη από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα και το Ισραήλ θα προχωρήσει στις επιχειρήσεις του στη Ράφα και σε άλλες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, όπως ήταν προγραμματισμένο, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν το Ισραήλ για «φρένο» στην στρατιωτική βοήθεια

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα (9/5) να βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ουάσιγκτον απείλησε, για πρώτη φορά, να σταματήσει τις παραδόσεις όπλων και πυρομαχικών στο Ισραήλ σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα, την ώρα που οι έμμεσες διαπραγματεύσεις στο Κάιρο με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός παρατείνονταν.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί εδώ και καιρό ότι θα διατάξει χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν κρύβονται οι «τελευταίες» μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Στην πόλη αυτή όμως έχουν συρρεύσει επίσης 1,4 εκατ. Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι εξαιτίας του πολέμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: