Πολιτική | Ελλάδα

Μητσοτάκης: Παντελώς αχρείαστη και προσβλητική η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Newsroom

Τη δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά του για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρωί της Τετάρτης (08/04), τονίζοντας πως «είναι μια ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης» ενώ πρόσθεσε πως: «θα θέσω το θέμα στον πρόεδρο Ερντογάν».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο στην Άγκυρα την προσεχή Δευτέρα. Επιπλέον, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η συμμετοχή θα πρέπει να είναι μαζική, καθώς «για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα αυτά που θα αποφασιστούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, θα έχουν επιπτώσεις και στην πατρίδα μας, με φόντο μάλιστα τις πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις». «Πολλά σύννεφα επισκιάζουν πια τον ουρανό της Ευρώπης. Με θάρρος θα πρέπει αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης: Η θέση του για τις ευρωεκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη, καθώς «θα ενισχύσει την ίδια τη νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα».

Επίσης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα έπρεπε η προεκλογική περίοδος να είναι ήρεμη και νηφάλια, κάτι πάντως, που δεν αισθάνεται ότι χαρακτηρίζει την κατάσταση που επικρατεί. «Λυπάμαι για τις ενδείξεις έντονης πόλωσης. Να μιλήσουμε για την Ευρώπη. Μακριά από τοξικότητες και διχασμούς», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Οι δηλώσεις του

Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε:

Για τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές:

  • «Εισερχόμαστε πια στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές με την ευκαιρία της συνάντησής μας να επαναλάβω την ανάγκη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή, είναι μία πολύ σημαντική εκλογική διαδικασία.
  • Αφορά την κάθε ελληνίδα και έλληνα….η ήπειρός μας μπροστά σε πολύ σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις….σε σύγκριση με το 2019, πολλά σύννεφα πια σκιάζουν τον ουρανό της Ευρώπης.
  • Θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις με αυτοπεποίθηση και θάρρος, είτε μιλάμε για μία αμυντική πολιτική που πρέπει να κινητοποιήσουμε περισσότερους πόρους, στην συνέχιση μιας αυστηρής αλλά δίκαιης πολιτικής για την διαφύλαξη των συνόρων».

Για τις ευρωεκλογές:

  • «Η συμμετοχή στις ευρωεκλογές όσο το δυνατόν περισσότερων συμπολιτών μας θα ενισχύσει και την ίδια νομιμοποίηση της χώρας να διεκδικεί περισσότερα στα ευρωπαϊκά φόρα.
  • Θέλω να ευχηθώ η προεκλογική περίοδος να διεξαχθεί ήρεμα και νηφάλια. Λυπάμαι για το γεγονός ότι βλέπω και πάλι ενδείξεις πολύ έντονης πόλωσης από άλλα κόμματα ως προς τον τρόπο που διεξάγεται ο πολιτικός διάλογος.
  • Να συζητήσουμε περισσότερο για την Ευρώπη. Και να μείνουμε μακριά από τοξικότητες και διχασμούς. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ευχή μου θα εισακουστεί».

Για τη Μονή της Χώρας:

  • «Η επίσκεψή μου στην άγκυρα θα λάβει χώρα την επόμενη Δευτέρα, ανταπόδοση της επίσκεψης του προέδρου Ερντογάν του περασμένου Δεκεμβρίου και θέλω καταρχάς να εκφράσω και δημόσια την έντονη δυσαρέσκειά μου, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων για την παντελώς αχρείαστη μετατροπή ενός ιστορικού βυζαντινού Τεμένος σε τζαμί.
  • Μια ενέργεια που προσβάλλει την πλούσια ιστορία της ίδιας της Κωνσταντινούπολης ως ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είναι ένα ζήτημα το οποίο βεβαίως και θα θέσω στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συναντήσω».

Για τα ελληνοτουρκικά:

  • «Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να έχουμε μία αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας επαναπροσέγγισης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας η οποία σίγουρα έχει δείξει σε αρκετά επίπεδα μετρήσιμα αποτελέσματα.
  • Προσεγγίζουμε πάντα της συζητήσεις με Τουρκία με αυτοπεποίθηση και χωρίς αυταπάτες ότι οι τουρκικές θέσεις δεν θα αλλάξουν από την μια στιγμή στην άλλη.
  • Θεωρώ επιβεβλημένο και όταν διαφωνούμε οι διάδρομοι επικοινωνίας και τα κανάλια να είναι πάντα ανοιχτά και να μπορούμε να συνομιλούμε με ειλικρίνεια και όταν διαφωνούμε να διαφωνούμε χωρίς εντάσεις και χωρίς αυτό να προκαλεί πάντα κλιμακώσεις στο πεδίο όπως δυστυχώς είχαμε δει τα προηγούμενα 4 χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: