Πολιτική | Διεθνή

Πήραν την ανιούσα οι μετοχές των παραγωγών κονιάκ - Το δώρο των $3.200 του Μακρόν στον Σι

Newsroom

Οι μετοχές αρκετών γαλλικών παραγωγών κονιάκ πήραν την ανιούσα την Τρίτη, αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν άφησε να εννοηθεί ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πιθανώς επηρεάζουν τις ποτοποιίες, ενδέχεται να χαλαρώσουν.

Δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κονιάκ της Γαλλίας, η Pernod Ricard και η Remy Cointreau, σημείωσαν άνοδο 2,7% και 7,6% αντίστοιχα.

Στη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο Γάλλος Μακρόν αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη και χάρισε στον Κινέζο Πρόεδρο ένα μπουκάλι γαλλικού κονιάκ κορυφαίας ποιότητας, το οποίο φέρεται να κοστίζει πάνω από 3.200 δολάρια. Ο Σι επισκέπτεται αυτήν την περίοδο την Ευρώπη και συναντά ηγέτες σε όλη την ήπειρο.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο για την ανοιχτή του στάση σχετικά με τα προσωρινά μέτρα για το κονιάκ και για την επιθυμία του να μην τα εφαρμόσει», είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

Νωρίτερα φέτος, η Κίνα είχε ξεκινήσει έρευνα αντιντάμπινγκ στους κατασκευαστές μπράντι και κονιάκ της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβολή δασμών στις εισαγωγές αλκοόλ. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας είχε πει τότε ότι έλαβε αίτημα για έρευνα από την China Liquor Industry Association για λογαριασμό της εγχώριας βιομηχανίας μπράντι, σύμφωνα με δήλωση που μεταφράστηκε από το CNBC μέσω του Google translate.

Η διαταγή της έρευνας θεωρήθηκε ευρέως ως μια κίνηση «μία σου και μία μου» από την Κίνα. Ήρθε μόλις λίγους μήνες αφότου η ΕΕ ξεκίνησε μια παρόμοια έρευνα για πιθανό ντάμπινγκ σε Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων. Το ντάμπινγκ μπορεί να οριστεί ως μια πρακτική με την οποία ξένες εταιρείες πωλούν προϊόντα σε χαμηλότερη τιμή στο εξωτερικό από ό,τι στο εσωτερικό, ασκώντας έτσι πίεση στους τοπικούς παραγωγούς και στις αγορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: