Πολιτική | Ελλάδα

Ο Μιχαλολιάκος ήταν εκτός φυλακής από το 2022 - Γιατί αφήνεται ελεύθερος τώρα;

Newsroom

Τελευταία ενημέρωση 19:20

Ο εισαγγελέας Εφετών Λαμίας θα ασκήσει έφεση στο βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας, με το οποίο αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος έχει καταδικασθεί για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής σε 13 έτη κάθειρξης και 6 μήνες.

Αναλυτικότερα, με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίζεται με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από την περιφέρεια της επικράτειας του νομού Αττικής, της εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα τόπου διαμονής του (Πεύκη) μια φορά τον μήνα και της μη συναναστροφής με συγκατηγορουμένους για τη συγκεκριμένη ποινική υπόθεση για την οποία φυλακίστηκε.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας Λαμίας, στην έφεση του θα αναφέρει ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για αποφυλάκιση, καθώς δεν έχει επίδειξη μεταμέλεια και ηθική βελτίωση για τα αδικήματα για τα οποία καταδικάστηκε, καθώς σε εκτεταμένη αρθρογραφία μέσω διαδικτύου εμφανίζεται αμετανόητος και δηλώνει ότι βρίσκεται έγκλειστος στο πλαίσιο πολιτικής δίωξης και σκευωρίας. 

Εκτός φυλακής από το 2022

Υπενθυμίζεται πως ο καταδικασμένος ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Νίκος Μιχαλολιάκος, αναμένει να απολυθεί με όρους, από τις φυλακές Δομοκού. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν βρίσκονταν στην φυλακή, καθώς το τελευταίο διάστημα παρέμενε σε κέντρο αποκατάστασης λόγω προβλημάτων υγείας που έχει επικαλεστεί ότι υπέστη.

Ο Μιχαλολιάκος είχε εισαχθεί από τις φυλακές Δομοκού τον Μάρτιο του 2022 σε ΜΕΘ λόγω covid και είχε νοσηλευθεί επί πολλές ημέρες. Ακολούθως είχε μεταφερθεί σε κέντρο αποκατάστασης στους Αγίους Αναργύρους από όπου πλέον πήρε τον δρόμο για την οικία του. Η υπό όρον απόλυση του 67χρονου, καταδικασμένου σε κάθειρξη 13 ετών ως αρχηγού του ναζιστικού μορφώματος, από την φυλακή, αποφασίστηκε από το δικαστικό Συμβούλιο Λαμίας με βάση την ισχύ του Ποινικού Κώδικα του 1950, ο οποίος κυρώθηκε στην δημοτική με το Προεδρικό Διάταγμα 283/1985 και καταργήθηκε τον Ιούλιο του 2019.

Για την απόλυση του Μιχαλολιάκου οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τις διατάξεις του άρθρου 105 και τον υπολογισμό της έκτισης, που καθόριζε για την απόλυση υπό όρους, η οποία για περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης οριζόταν στα 3/5 της ποινής. Οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους και τις διατάξεις για αναδρομική ισχύ του ηπιότερου νόμου.


Το σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου

Ο νόμος που ελήφθη υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, ορίζει ότι σε περιπτώσεις πρόσκαιρης κάθειρξης, όπως εν προκειμένω, ο κρατούμενος μπορεί να αιτηθεί την απόλυση του εφόσον έχει εκτίσει τα 3/5 της ποινής του, ενώ ορίζονται και επιπλέον ευεργετήματα σε περιπτώσεις ζητημάτων υγείας και νοσηλείας. Στην παράγραφο 6 ορίζεται ότι «για τη χορήγηση της υφ’ όρον απόλυσης, ως ποινή που εκτίθηκε θεωρείται αυτή που υπολογίστηκε ευεργετικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Προκειμένου για ποινές κάθειρξης δεν μπορεί να χορηγηθεί πάντως στον κατάδικο η υφ’ όρον απόλυση, αν δεν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα τρίτο της ποινής που του επιβλήθηκε».

Στην παράγραφο 2 του άρθρου ορίζεται μεταξύ άλλων ότι:

«Μετά τη συμπλήρωση του εξηκοστού πέμπτου (65ο) έτους της ηλικίας του καταδίκου, κάθε ημέρα παραμονής του σε σωφρονιστικό κατάστημα υπολογίζεται ευεργετικά ως δύο (2) ημέρες εκτιόμενης ποινής. Αν ο κατάδικος εργάζεται, κάθε ημέρα απασχόλησης υπολογίζεται ως επιπλέον μισή ημέρα εκτιόμενης ποινής. Αν για τους κατάδικους αυτούς προκύπτει από άλλες διατάξεις ευνοϊκότερος υπολογισμός, εφαρμόζονται εκείνες».

Το συμβούλιο της Λαμίας έλαβε υπόψη του τα εξής δεδομένα:

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, στις 22 Οκτωβρίου 2020. Η προσωρινή του κράτηση για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και έληξε με άρση της προφυλάκισης στις 20 Μαρτίου 2015, έχοντας συμπληρώσει 18 μήνες.

Η πραγματική έκτιση της ποινής συμπληρώνεται στις 30 Απριλίου 2032. Το 1/3ο της ποινής συμπληρώθηκε στις 30 Αυγούστου 2023. Το δικαστικό Συμβούλιο υπολόγισε πως ο Μιχαλολιάκος, που έχει πολύμηνη νοσηλεία, μέχρι την σύνταξη του βουλεύματος έχει πραγματική έκτιση 4 χρόνια, 9μήνες και 8 ημέρες. Σε αυτό προστίθενται οι 18 μήνες κράτησης καθώς η πλασματική έκτιση, λόγω ηλικίας, που προσδιορίστηκε στα 3 χρόνια και 25 μέρες.

Να σημειωθεί ότι κατά του βουλεύματος που χορήγησε την υφ’ όρον απόλυση, έχει δυνατότητα να ασκήσει έφεση ο εισαγγελέας, εντός συγκεκριμένου ορίου ημερών. Οι δικαστές δεν δέχθηκαν την θέση του εισαγγελέα ότι ο 67χρονος κατάδικος δεν έχει μεταμεληθεί και ότι δεν πρέπει να απολυθεί ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Έντονες αντιδράσεις στα κόμματα εντός και εκτός Βουλής προκάλεσε η απόφαση για την αποφυλάκιση του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.

Στ. Κασσελάκης: Πλήρης απορρύθμιση της Δικαιοσύνης

Κάνοντας λόγο για «ατιμωρησία στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε για την αποφυλάκιση του Ν. Μιχαλολιάκου που εξέτιε ποινή πολυετούς κάθειρξης για τον διευθυντικό ρόλο που είχε στην εγκληματική οργάνωση: «Ενας ολόκληρος λαός στο Εφετείο -εν μέσω πανδημίας- φώναζε “οι ναζί στη φυλακή”. Από σήμερα ο εγκληματίας Μιχαλολιάκος κυκλοφορεί ελεύθερος, ύστερα από μία προκλητική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

Ο κ. Κασσελάκης διερωτάται «με ποια κριτήρια κρίνει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας ότι ο καταδικασμένος για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης Μιχαλολιάκος δικαιούται να αποφυλακιστεί, όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας τονίζει προς το Συμβούλιο ότι ο Μιχαλολιάκος παραμένει αμετανόητος και συνεπώς δεν πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις αποφυλάκισης;»

«Ο εναγκαλισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τα ακροδεξιά στοιχεία, την ανομία, τη συγκάλυψη, και η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, έχει οδηγήσει σε πλήρη απορρύθμιση τη λειτουργία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Θα το εκτιμήσουν δεόντως οι ψηφοφόροι της στις ευρωεκλογές που έρχονται. Φυσικά, απέναντι στο ακροδεξιό τόξο, ο δημοκρατικός κόσμος θα είναι μία γροθιά (…) Αυτή η Δικαιοσύνη της ατιμωρησίας πρέπει να αλλάξει» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι αναμένει το σχετικό βούλευμα για να διαπιστωθεί η αιτιολογία της «προκλητικής απόφασης», όπως σημειώνει, προσθέτοντας πως η διάταξη για την υφ’ όρον απόλυση βάσει της οποίας έκανε αίτηση για αποφυλάκιση ο Νίκος Μιχαλολιάκος δεν σχετίζεται με τις τροποποιήσεις του ποινικού κώδικα του 2019.

Μ. Αποστολάκη: Ίχνος μεταμέλειας

Σε ανακοίνωσή της, η τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη, σημειώνει ότι η σχετική απόφαση ελήφθη «παρά τη μη πλήρωση των ουσιαστικών προϋποθέσεων, καθώς ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό Νίκος Μιχαλολιάκος δεν έχει επιδείξει ίχνος μεταμέλειας και παρά την αντίθετη γνώμη του αρμόδιου Εισαγγελέα. Είναι για τους λόγους αυτούς μια απόφαση που γεννά εύλογους προβληματισμούς εντός της νομικής κοινότητας αλλά και ευρύτερα στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Νέα Αριστερά: Απαράδεκτη η απόφαση

«Είναι τουλάχιστον προκλητική και απαράδεκτη η απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας που παρά τη διαφωνία του εισαγγελέα εξέδωσε βούλευμα αποφυλάκισης του αρχηγού της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

«Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης που υπήρξε υπεύθυνος για δολοφονίες και προπηλακισμούς, όπως υποστήριξε και ο εισαγγελέας μένει αμετανόητος στις απόψεις του και μάλιστα έχει αρθρογραφήσει σχετικά. Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις προκαλούν την οργή και κλονίζουν την εμπιστοσύνη του δημοκρατικού κόσμου στην κρίση της ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΜέΡΑ25: Προκλητική η αποφυλάκιση

«Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος δηλώνει έγκλειστος στο πλαίσιο «πολιτικής δίωξης» και «σκευωρίας», και παρότι υπερασπίζεται αμετανόητος τα εγκλήματα της ΧΑ, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ανοίγει την πόρτα της εξόδου από τη φυλακή για τους καταδικασθέντες νεοναζί της εγκληματικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής» σημειώνει το ΜέΡΑ25.

«Η ίδια Δικαιοσύνη που αρνείται πεισματικά την υφ’ όρων απόλυση ή ολιγοήμερες άδειες σε μια σειρά από άλλους κρατούμενους, δίνει τη δυνατότητα με την πρώτη ευκαιρία σε αποφυλάκιση για τον νεοναζί αρχηγό εγκληματία της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται επομένως πως το κράτος εφαρμόζει το νόμο με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Ελαστικά για τους νεοναζί δολοφόνους, αλλά εκδικητικά για άλλους κρατούμενους. Πρόκειται για μια απόφαση που αποκαλύπτει εξόφθαλμη πολιτική στάση από τη Δικαιοσύνη, η οποία κατά κανόνα εξαντλεί την αυστηρότητά της σε όλους τους υπόλοιπους κρατούμενους, αλλά και σε όλη την κοινωνία, σε διαδηλωτές, αντιφασίστες, νεολαίους.

(…)Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ανασυγκρότησης ακροδεξιών συμμοριών που πραγματοποιούν επιθέσεις σε φεστιβάλ, σε αγωνιστές, σε τρανς άτομα στη Θεσσαλονίκη. Ούτε φυσικά ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη έχει ξεκινήσει να χρησιμοποιεί τον προεκλογικό πολιτικό χρόνο για να κλείσει το μάτι στους ακροδεξιούς ανταγωνιστές της στη δεξιά πολυκατοικία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: