Πολιτική | Ελλάδα

Μητσοτάκης: Eιδικό μπόνους παραγωγικότητας σε δημόσιους υπαλλήλους

O κεντρικός στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, υπερβαίνοντας παθογένειες που προέρχονται από το παρελθόν, ώστε η χώρα μας να προσεγγίζει σταδιακά τα προηγμένα κράτη της Ευρώπης, τόνισε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας τo πριμ αποδοτικότητας 15% στους δημοσίους υπαλλήλους.

Πριμ παραγωγικότητας

Αναλυτικότερα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ειδικό μπόνους παραγωγικότητας που θα μπορούν να λαμβάνουν δημόσιοι υπάλληλοι και τμήματα που πετυχαίνουν συγκεκριμένους στόχους, ως ένα βήμα στην κατεύθυνση ενός πιο λειτουργικού κράτους. «Η αξιολόγηση, λοιπόν, αποδεικνύουμε ότι έχει πρωτίστως και έναν χαρακτήρα ενθαρρυντικό και δημιουργικό. Σκοπός μας είναι πάντα να μπορούμε να επιβραβεύουμε εκείνους τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όχι απλά πετυχαίνουν αλλά συχνά ξεπερνούν τους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει» υποστήριξε χαρακτηριστικά

Το bonus παραγωγικότητας θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το σύστημα στοχοθεσίας και αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Θα καθορίζονται δείκτες μέτρησης απόδοσης και οι προϊστάμενοι θα προτείνουν τους δικαιούχους για πριμ ανάμεσα σε 400.000 υπαλλήλους – Το 40% του ποσού της ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς σε εργαζομένους και το 60% ανάλογα με την προσφορά του καθενός. Το bonus δηλαδή θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αλλά και για να μην αισθάνονται «ριγμένοι» όσοι υπάλληλοι προσπαθούν και αποδίδουν.

Nέος δικαστικός χάρτης

Την Τρίτη η Ολομέλεια συζητά τον νέο δικαστικό χάρτη, μια αλλαγή που καθυστέρησε 110 χρόνια από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου, με σκοπό να επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης έως 30% το 2027, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο ΣτΕ. «Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο της Επικρατείας που εισηγείται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Εκεί όπου η ταχύτερη απονομή αποφάσεων έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Το νέο πλαίσιο περιορίζει τις αναβολές και αναθέτει συγκεκριμένες υποθέσεις σε συγκεκριμένους δικαστές ώστε να υπάρχει λογοδοσία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ευρωεκλογές

«Συνεχίζουμε την πορεία των μεγάλων αλλαγών ενόψει και των ευρωεκλογών του Ιουνίου όπου θα φανεί πόσο δυνατές είναι οι ελληνικές φωνές στην Ευρωβουλή αλλά και πόσο δυνατό είναι το ελληνικό πολιτικό σκηνικό για να μείνει όσο το δυνατόν πιο κοντά σε τροχιά με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» επεσήμανε και τόνισε πως τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους για την επιστολική ψήφο.

«Έχουμε, λοιπόν, μια ευκαιρία και στο επόμενο διάστημα -αν και θα υπάρξει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου- να αξιοποιήσουμε τον χρόνο αυτόν, να εξηγήσουμε με απλά λόγια στους συμπολίτες μας τις περιπέτειες που μπορούν να φέρουν η αποχή από τη μία, μια άστοχη, επιπόλαιη επιλογή από την άλλη, χωρίς να αφήνουμε τα ψέματα της αντιπολίτευσης να δηλητηριάζουν τους πολίτες, ούτε τα επιμέρους παράπονα -που πάντα υπάρχουν- να θολώνουν τη συνολική πορεία του τόπου. Και στα "λεφτόδεντρα", τα οποία βλέπω ότι φυτρώνουν με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα στον κήπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικά, και στις ακοστολόγητες υποσχέσεις των αντιπάλων μας, εμείς οφείλουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας. Να αντιτάξουμε τα πολλά αναχώματα τα οποία υψώνουμε στις ανατιμήσεις, με έκτακτες παρεμβάσεις, κυρίως όμως με τις μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, στις βασικές αποδοχές και στα επιδόματα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ και μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ το 2027, στο τέλος της τετραετίας» πρόσθεσε.

Νέα πλατφόρμα για e-katanalotis

Tαυτόχρονα, με άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, από σήμερα λειτουργεί και η νέα έκδοση του «e-Καταναλωτής», όπου συγκρίνοντας εκεί τιμές μεταξύ των σούπερ μάρκετ, ο καταναλωτής πια θα έχει τη δυνατότητα να επιλέγει το φθηνότερο καλάθι μεταξύ 3.000 διαφορετικών κωδικών. «Είναι σημαντική αναβάθμιση που κάνουμε στο εργαλείο του "e-Καταναλωτής" και θα ζητήσουμε από τους συμπολίτες μας να το αξιοποιούν περισσότερο απ' ό,τι το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Μόνο ωφελημένοι θα μπορούν να βγουν, διότι τελικά η μεγαλύτερη διαφάνεια οδηγεί και σε περισσότερο ανταγωνισμό και τελικά σε μειωμένες τιμές μεταξύ των διαφορετικών αλυσίδων» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Μένουμε, λοιπόν, με κάθε τρόπο δίπλα στον πολίτη, αναγνωρίζοντας ότι η ακρίβεια εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία και ότι, ναι, μπορεί να μην έχουμε φτάσει εκεί ακόμα που θέλουμε, στην υγεία, στην παιδεία ή στο κράτος, αλλά πρέπει να θυμίζουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται παντού: από την άμυνα, το μεταναστευτικό, τα μέτρα κατά της βίας, τις σημαντικές επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας, μέχρι την οικονομία, τα μεγάλα έργα, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου» δήλωσε.

«Οδηγοί μας πάντα είναι τα ρήματα «ακούμε» και "προσπαθούμε". Γι' αυτό και αντιμετωπίζουμε και την ψήφο της επόμενης αναμέτρησης ως μία εντολή για λιγότερα λάθη και περισσότερη δουλειά. Τη δουλειά που προφανώς θα τη συνεχίσουμε και στο διάστημα που έρχεται» κατέληξε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: