Πολιτική | Διεθνή

Ευκαιρία για «παζάρι» βρήκε ο Ερντογάν - Είσοδος Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με «αντάλλαγμα» τα F-16

Newsroom

Την ομοφωνία που απαιτεί το NATO για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία δείχνει να εκμεταλλεύεται ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και «επιχειρεί» να σιγουρέψει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ. 

Λέγοντας ότι «δεν βλέπει θετικά» την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν απειλεί εμμέσως πλην σαφώς με βέτο και επιδιώκει ανταλλάγματα.

Πρώτα απ’ όλα, με τις δύο αυτές χώρες τις οποίες κατηγορεί ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατική κατά την Άγκυρα κουρδική οργάνωση ΡΚΚ, από την άλλη πλευρά απειλεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ για να σιγουρέψει τουλάχιστον τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16, καθώς με τα έως τώρα δεδομένα το Κογκρέσο δεν είναι θετικό προς αυτή την κατεύθυνση.  

Όπως εξηγεί ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αναλυτές σχολίαζαν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν στην πρόσφατη ιστορία έχει «υψώσει ανάστημα» δυο φορές - και έχασε. 

Την πρώτη φορά με τον πάστορα Μπράνσον, οπότε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον απείλησε ότι θα καταστρέψει την τουρκική οικονομία, και μέσα σε μια μέρα ο Μπράνσον πήγε στις ΗΠΑ, και τη δεύτερη φορά με το αντιαεροπορικό σύστημα S-400, με αποτέλεσμα η Τουρκία να υποστεί μεγάλη ζημιά, καθώς αποκλείστηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των υπερσύγχρονων μαχητικών F-35 δεν χρησιμοποιεί τους S-400, και παρακαλάει για τα F-16. 

Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Ερντογάν κατηγόρησε και τις ΗΠΑ ότι «στηρίζουν την τρομοκρατία» δηλαδή το ΡΚΚ στη Βόρεια Συρία, προειδοποιώντας «να προσέχουν τα βήματά τους». 

«Ισχυρή αντίσταση στο Κογκρέσο για τα F-16 της Τουρκίας»

Απάντηση στο ερώτημα πόσο σθεναρή θα είναι η αντίσταση του Κογκρέσου στο τουκρικό αίτημα για αγορά F-16 έδωσε στον ΣΚΑΪ ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής του Δημοκρατικού Κομματος, Γιάννης Σαρμπάνης.

Ο Ελληνοαμερικανός βουλευτής εκτίμησε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει να δοθεί πράσινο φως στην προμήθεια αεροσκαφών, ενώ εξέφρασε και τη δυσαρέσκεία του για τις σχέσεις που διατηρεί η Άγκυρα με τη Μόσχα. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: