Πολιτική | Διεθνή

ΝΑΤO: Ο Ερντογάν απειλεί με βέτο την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας - «Βολές» για την Ελλάδα

Newsroom

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ενδέχεται να θέσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο NATO, με τον Ταγίπ Ερντογάν να αφήνει να εννοηθεί η αντίθεση του στην είσοδο των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Μετά από την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν ανέφερε πως «παρακολουθούμε τις εξελίξεις για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική στάση για αυτές».

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ξεκάθαρες αιχμές και για την Ελλάδα, λέγοντας πως «το NATO έκανε λάθη ως προς την Ελλάδα. Δεν θέλουμε να κάνουμε το ίδιο λάθος δύο φορές».

Συνεχίζοντας, ο Ερντογάν υποστήριξε πως «οι χώρες της Σκανδιναβίας φιλοξενούν τρομοκρατικές οργανώσεις», εννοώντας την παρουσία Κούρδων σε αυτές, ακόμα και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Με βάση αυτό, δεν είναι δυνατό για εμάς να έχουμε θετική γνώμη για αυτό», δήλωσε αναφερόμενος στο αίτημα Ελσίνκι και Στοκχόλμης για την ένταξη τους στο NATO.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η αντίδραση της Τουρκίας είναι η πρώτη παραφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ σχετικά με την προοπτική ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Επικοινωνία Σολτς - Πούτιν

Εξάλλου και σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να συνδέεται με το αίτημα των Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο NATO, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Υπενθυμίζεται πως χθες ο Σολτς εμφανίστηκε θετικός στο αίτημα ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: