Πολιτική | Διεθνή

Ο Μπάιντεν δοκιμάζει τη συνοχή της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ

Νίκος Βασιλόπουλος

Η πρόσφατη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ότι προτίθεται να ξανανοίξει το προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, με σκοπό να παρέχει διπλωματική επικοινωνία στους Παλαιστίνιους αντιμετωπίστηκε με έντονη επικριτικότητα από τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ.

Σε δηλώσεις του, ο Λαπίντ, ο οποίος πρόσφατα κατάφερε να ανατρέψει τον «Μπίμπι» Νετανιάχου, δημιουργώντας μια ετερόκλητη κυβέρνηση με δύσκολες συμμαχίες, δήλωσε λακωνικά ότι «είναι κακή ιδέα» η πρόταση των ΗΠΑ.

«Η Ιερουσαλήμ είναι η κυρίαρχη πρωτεύουσα του Ισραήλ και του Ισραήλ μόνο, και ως εκ τούτου, δεν νομίζουμε ότι είναι καλή ιδέα» δήλωσε ο Λαπίντ, για να συμπληρώσει ότι ««Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν το βλέπει με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα, αλλά δεδομένου του τί συμβαίνει στο Ισραήλ, είμαστε σίγουροι ότι μας ακούνε με μεγάλη προσοχή».

Η ισραηλινή κυβέρνηση, παρόλο που έχει σημαντικό ποσοστό κεντρώων και προοδευτικών μελών, παραμένει πιο κοντά στην πολιτική που ασκούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπέννετ (που ανήκει στην σκληρή δεξιά), είχε υποστηρίξει θερμά την κίνηση του Τραμπ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, κλείνοντας το προξενείο, με την αιτιολόγηση ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτούσε υποστήριξη προς τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι η πρωτεύουσα του κράτους πρέπει να είναι η Ιερουσαλήμ.

Αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης Μπέννετ-Λαπίντ ή προώθηση της λύσης δύο κρατών;

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να αποκαταστήσει τους δεσμούς των ΗΠΑ με τους Παλαιστίνιους και να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών. Τον Μάιο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε πρώτη φορά ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανοίξουν ξανά το προξενείο, το οποίο έκλεισε από το 2019 και η δήλωση αυτή επαναλήφθηκε τη Δευτέρα. Το αμερικάνικο προξενείο της Ιερουσαλήμ υπήρξε βασικό σημείο για τους Παλαιστίνιους, όχι μόνο όσοι κατοικούσαν στην Ιερουσαλήμ, αλλά και για τους κατοίκους από τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα που απαιτούσαν προξενικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Ο Λαπίντ θεωρεί ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη ισορροπία της κυβέρνησης του. Εξ ου και η δήλωσή του «Έχουμε μια ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα εύθραυστη δομή της κυβέρνησής μας και πιστεύουμε ότι αυτό (σ.σ. το άνοιγμα του προξενείου) μπορεί να αποσταθεροποιήσει αυτήν την κυβέρνηση και δεν νομίζω ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να συμβεί αυτό».

Από την άλλη, αμερικάνοι αξιωματούχοι υπενθυμίζουν ότι ο Μπάιντεν, αν και είχε εξαγγείλει το άνοιγμα του προξενείου από τον Μάιο, καθυστέρησε την κίνηση αυτή γιατί έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα να βοηθήσει τον εύθραυστο συνασπισμό των Μπέννετ - Λαπίντ να επιβιώσει τους πρώτους μήνες της θητείας του και να αποτρέψει νέες εκλογές.

Λίγο πριν την πρώτη του επίσημη συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Ναφτάλι Μπέννετ, είπε σε συνέντευξή του ότι ότι δεν θα επέτρεπε τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους, κάτι που αντιτίθεται στις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Η λύση των δύο κρατών αφορά την ιδέα της διαίρεσης της πόλης της Ιερουσαλήμ, με τους Παλαιστίνιους να ελέγχουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα ενός μελλοντικού κράτους, ενώ παραχωρούν τη Δυτική Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ.

Ο Λαπίντ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι ενώ παραμένει υπέρμαχος της λύσης των δύο κρατών «θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτό δεν είναι εφικτό στην παρούσα κατάσταση».

Οι σκληροπυρηνικές οργανώσεις των Αράβων, όπως η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, έχουν επικρίνει πολλές φορές τον Λαπίντ για διγλωσσία και θεωρούν ότι με τέτοιες διπλές δηλώσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει το υπάρχων status quo και να εμποδίσει οποιαδήποτε πολιτική λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.



 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: