Πολιτική | Διεθνή

Σύνοδος των ΥΠΕΞ των G7 στο Λονδίνο – Ξαναζεσταμένη σούπα με φιλανθρωπικό συνοδευτικό

Νίκος Βασιλόπουλος

Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των G7, δηλαδή των εφτά μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, έλαβε χώρα στο Λονδίνο και δρα κυρίως προπαρασκευαστικά για τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των G7, η οποία θα γίνει στην Κορνουάλη τον Ιούνιο.

Παρόλο που η βασική συζήτηση θα ήταν γύρω από την επενδυτική συμφωνία μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ινδίας, η ινδική αποστολή περιορίστηκε σε καραντίνα λόγω κρουσμάτων κορονοϊού. Η εξέλιξη αυτή είναι -θα έλεγε κανείς- μια μικρή αποτύπωση μαύρου χιούμορ σε θεσμικό επίπεδο του τί συμβαίνει πραγματικά στην Ινδία με την πανδημία.

Το επόμενο σημαντικό που έβγαλαν μέχρι στιγμής οι Υπουργοί Εξωτερικών των G7 είναι η «σφιχτή ευθυγράμμιση» μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και του Άντονι Μπλίνκεν όσον αφορά την εξωτερική πολιτική. Την τελευταία φορά που ευθυγραμμίστηκαν στενά η Μ. Βρετανία και οι ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική θυμόμαστε ότι ο τότε πρωθυπουργός της Αγγλίας, Τόνι Μπλερ, εφεύρισκε όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και εισέβαλε από κοινού με τις ΗΠΑ ενάντια στον Σαντάμ Χουσεΐν.  Λαμβάνοντας υπόψη ότι στον τομέα τη εξωτερικής πολιτικής συζητήθηκε πολύ η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Κίνα, είμαστε σίγουροι ότι προμηνύονται δυσάρεστες εξελίξεις σε κάθε περίπωση.

Εκτός από την εξωτερική πολιτική, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι έχουν κοινή αντιμετώπιση απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και θα εργαστούν επίσης από κοινού για το εμπόριο και την άμυνα. Για τον κορονοϊό μάλιστα (και αφού φρόντισαν να μπουν οι Ινδοί σε καραντίνα…) οι ηγέτες των G7 αποφάσισαν ότι η παγκόσμια διάθεση εμβολίων θα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της πανδημίας. Τόνισαν μάλιστα, τη «σημασία της εργασίας των G7 σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για αύξηση της παραγωγικής δυνατότητας εμβολίων διεθνώς». 

Ενδιαφέρον επίσης, είχε το γεγονός ότι οι συμφωνίες και οι αβροφροσύνες μεταξύ ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας έλαβαν χώρα παρισταμένων προσκεκλημένων κοινού ενδιαφέροντος, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Νότια Αφρική. Με τις παραπάνω χώρες η Μ. Βρετανία προσπαθεί τον τελευταίο καιρό να εμβαθύνει τις σχέσεις της γιατί έχει καταλάβει τι συντελείται στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ν.Α. Ασίας.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών των G7 αναμένεται σήμερα να υπογράψουν μια κοινή ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει έναν νέο παγκόσμιο στόχο: 40 εκατομμύρια περισσότερα κορίτσια από τις αναπτυσσόμενες χώρες θα πρέπει να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και 20 εκατομμύρια πρέπει να μάθουν ανάγνωση ως την ηλικία των 10 ετών. Ο στόχος αυτός τέθηκε για το 2026 και για την εκπλήρωσή του οι G7 αναμένεται να επενδύσουν κεφάλαια αξίας 15.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Παρεπόμενο της διαδικασίας αυτής είναι η ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της μείωσης του χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών στις αγορές εργασίας των αναπτυσσόμενων χωρών.

@Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: