Τα 5 οφέλη από το Γέφυρα 2 -Ξεπερνούν τις 35.000 οι αιτήσεις

Φώτης Κουρμούσης

Όλοι όσοι ασκούν επαγγελματική / επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορωνοϊού μπορούν πλέον να λάβουν Κρατική επιδότηση των δανείων τους για 8 μήνες, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2». 

Όλοι όσοι ασκούν επαγγελματική / επιχειρηματική δραστηριότητα και έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία του κορoνοϊού μπορούν πλέον να λάβουν Κρατική επιδότηση των δανείων τους για 8 μήνες, μέσω του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2». 

Η προθεσμία λήγει στις 31 Μαΐου 2021 και έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 35 χιλιάδες αιτήσεις, εκ των οποίων:

•    11 χιλιάδες από ατομικές επιχειρήσεις – ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και εταίρους
•    20 χιλιάδες από πολύ μικρές επιχειρήσεις (δηλ. με έως και 9 άτομα προσωπικό)
•    3,5 χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις (δηλ. με έως και 49 άτομα προσωπικό)
•    650 μεσαίες επιχειρήσεις (δηλ. με έως και 249 άτομα προσωπικό).

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οφειλέτες:

•    που έχουν εξυπηρετούμενες οφειλές, για τις οποίες παρέχεται αυξημένο ποσοστό επιδότησης, που φτάνει στο 90% της μηνιαίας δόσης δανείου, ως επιβράβευση για τη συνέπεια τους
•    που έχουν μη εξυπηρετούμενες οφειλές, για τις οποίες παρέχεται επιδότηση που φτάνει στο 80% της μηνιαίας δόσης δανείου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος είναι:

1.    Επιδότηση επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, που φτάνει έως το 90% της μηνιαίας δόσης

2.    Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου

3.    Υποχρεωτική μείωση επιτοκίου σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα ρυθμιστούν:
•    για το διάστημα 8 μηνών της επιδότησης: μείωση 10%, συγκριτικά με το επιτόκιο που ίσχυε πριν την αναδιάρθρωση του δανείου
•    για όλο το διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησης: το ποσοστό μείωσης καθορίζεται σε συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτή

4.    Διαγραφή οφειλής (δηλ. “κούρεμα” τόκων και κεφαλαίου), εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (π.χ. το χρέος είναι μεγαλύτερο της εμπορικής αξίας της περιουσίας του οφειλέτη, συνοφειλετών και εγγυητών, δεν προκύπτει περίσσευμα εσόδων από τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία, δηλ. μετά την κάλυψη των ανελαστικών δαπανών λειτουργίας κλπ)

5.    Προστασία από χειροτέρευση προσυμφωνηθέντων όρων δανειακής σύμβασης (π.χ. επιτόκιο, διάρκεια αποπληρωμής, ακόμη και δόση δανείου εκτός αν έχει προ-συμφωνηθεί βιώσιμο πρόγραμμα σταδιακής αύξησης δόσης, ήτοι step-up), ακόμη και μετά τη λήξη της επιδότησης

6.    Επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής.

Η διαδικασία είναι γρήγορη και πλήρως ηλεκτρονική, χωρίς να απαιτούνται δικαιολογητικά, που είναι ήδη διαθέσιμα σε ηλεκτρονική μορφή στο Δημόσιο ή στις τράπεζες και αποτελείται από 5 απλά βήματα:

1.    Η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών. Στην ιστοσελίδα www.keyd.gov.gr/covid19_gefyra2/, είναι αναρτημένος ο οδηγός χρήσης της πλατφόρμας (με εικόνες – φωτογραφίες), καθώς και χρήσιμο ενημερωτικό υλικό (π.χ. συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις).

2.    Διενεργούνται ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και έλεγχοι, ώστε να εξεταστεί κατά πόσο πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του οφειλέτη. Ειδικότερα είναι επιλέξιμοι οι οφειλέτες που έχουν υποστεί 20% μείωση κύκλου εργασιών κατά το 2020, συγκριτικά με το 2019. 

3.    Εγκρίνεται η Κρατική επιδότηση και ειδοποιείται ο οφειλέτης με ηλεκτρονικό μήνυμα (email), ώστε να το γνωρίζει. 

4.    Εφόσον ο οφειλέτης έχει και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τότε γίνεται συνεννόηση με την τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων, με σκοπό να τα ρυθμίσουν, με βιώσιμο τρόπο (δηλ. σε μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής). 

5.    Καταβάλλεται στον οφειλέτη η Κρατική επιδότηση:

-    Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης. Η καταβολή της 1ης δόσης θα διενεργηθεί στο τέλος Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και στη δόση δανείου του Μαΐου.

-    Εάν το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: