Αυτό είναι το Money illusion

Νικόλαος Δ. Φίλιππας

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει για την αστάθεια που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα και τη σταθερότητα των τιμών που προσφέρουν τα  επίσημα νομίσματα των κρατών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Όλοι έχουμε ακούσει και διαβάσει για την αστάθεια που παρουσιάζουν τα κρυπτονομίσματα (και είναι αλήθεια φυσικά)  και τη σταθερότητα των τιμών που προσφέρουν τα  επίσημα νομίσματα των κρατών. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Ας δούμε την πορεία ενός από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου (για μερικούς το ισχυρότερο), αυτής  του δολαρίου, για μια μεγάλη χρονική περίοδο 1926-2021.

Όπως φαίνεται και στο εκπληκτικό διάγραμμα 1 η πραγματική αξία του δολαρίου για την περίοδο αυτή έχει μειωθεί κατά 96.1745%! Είναι πραγματικά απίστευτο.

Η ψευδαίσθηση του χρήματος (money illusion) όπως είχαν επισημάνει πρώτοι  οι I. Fisher (1928)  και ο  J.M Keynes (1936) σε όλo της το μεγαλείο!

Η ψευδαίσθηση του χρήματος είναι μια σύνθετη έννοια με οικονομικό και ψυχολογικό υπόβαθρο και η αδυναμία κατανόησης της οδηγεί στην μείωση του πραγματικού μας εισοδήματος και πλούτου.

Στηριζόμενοι πάνω σε αυτή την δυσκολία κατανόησης της ψευδαίσθησης του χρήματος από τους απλούς πολίτες , τα κράτη σε συνεργασία με τις  Κεντρικές Τράπεζες έχουν προχωρήσει, μετά την χρηματοπιστωτική κρίση του 2007, σε παράλογη αύξηση της προσφοράς χρήματος.

Η υπερβολική αύξηση της έκδοσης νέου χρήματος -το οποίο σημειωτέον δεν έχει σχεδιασθεί να πηγαίνει σε παραγωγικές  επενδύσεις, αλλά σε κατανάλωση -μεταφέρει πλούτο  από τους μικροκαταθέτες και τους συνταξιούχους στους βασικούς μετόχους των μεγάλων και όχι μόνο ιδιοκτητών εταιρειών... και σίγουρα αυξάνει τις δυσκολίες και το χρέος των επόμενων γενεών.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία 20 χρόνια  (το 2000 ) η προσφορά χρήματος στις ΗΠΑ, αυτό που ονομάζουμε επιστημονικά Μ2, έχει αυξηθεί  από τα  4.6 τρισ. δολάρια στο αστρονομικό ποσό των 19,5 τρισ. δολαρίων το 2021!!!

Μόνο το 2020 «δημιουργήθηκαν» στις ΗΠΑ  από το τίποτα και  χωρίς κανένα κόπο και εργασία, απλά με την εκτύπωση νέου χρήματος 3,4 τρισ. δολάρια ή το 20%  της συνολικής σημερινής προσφοράς Μ2 των Ηνωμένων Πολιτειών !!

Για τον λόγο αυτό έχει παρατηρηθεί αύξηση της κοινωνικής ανισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει το IMF σε πρόσφατη αναφορά του.

Αυτό που τελικά κρατάει την αξία ενός οποιουδήποτε νομίσματος σταθερή  ή ενός κρυπτονομίσματος είναι η  διαχρονική αξιοπιστία του και η εμπιστοσύνη που εκπέμπει  στους παγκόσμιους  χρήστες του.

Kαι αυτό μπορεί να χαθεί εύκολα... ακόμα και στο δολάριο...

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.