Οικονομία | Διεθνή

Συμβόλαια για τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο ιδιωτικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος στο Ισραήλ υπέγραψε ο όμιλος Energean Oil, ο οποίος κάνει δυναμική είσοδο στην ενεργειακή αγορά της χώρας και είναι έτοιμος να ανταγωνιστεί τις επιχειρήσεις που κυριαρχούσαν μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Κυριακή, ελληνική Energrean θα εφοδιάζει τις εταιρείες Dalia Power Energies και Or Power Energies με τουλάχιστον 23 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Karish και Tanin. Η τιμή θα συνδέεται με την αγορά ηλεκτρισμού του Ισραήλ και θα περιορίζεται από ένα κατώτερο όριο.

Η Energean ανέφερε ότι θα πουλάει στην αγορά του Ισραήλ σε τιμή κατώτερη από εκείνη που πληρώνει η κρατική Israel Electric (η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας) στους ανταγωνιστές της που εκμεταλλεύονται το κοίτασμα στο Tamar ο οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Ισραήλ. Η Israel Electric πλήρωσε περίπου 5,22 δολάρια ανά χίλια κυβικά πόδια πέρυσι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Noble Energy, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα Tamar και κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, «η συμφωνία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και να φέρει φθηνότερη ενέργεια στην αγορά. Η Energean διαπραγματεύεται και άλλα συμβόλαια στην ισραηλινή αγορά και σχεδιάζει να υποβάλει ένα σχέδιο ανάπτυξης για τα κοιτάσματα Karish και Tanim μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες.

Η δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού αποτελούσε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ όταν επαναπροσδιόρισε τη ρυθμιστική της πολιτική για τη βιομηχανία φυσικού αερίου το 2015. Οι Noble και Delek αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα κοιτάσματα Karish και Tanin και να μειώσουν τα μερίδιά τους στο Ταμάρ με σκοπό να αναπτυχθεί το κοίτασμα Λεβιάθαν, το μεγαλύτερο που υπάρχει στο Ισραήλ. Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος έχουν ήδη υπογράψει τέσσερα συμβόλαια με τοπικούς πελάτες και ίσως να ακολουθήσουν και άλλα.

Η Energean αγόρασε πέρυσι το κοίτασμα Karish και Tanin από τη Delek and Noble έναντι περίπου 150 εκατ. δολαρίων. Η ελληνική εταιρεία ανέφερε ότι θα επενδύσει περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια με σκοπό να μπορεί να προμηθεύσει με φυσικό αέριο τους πελάτες μέχρι το 2020.

Τα δύο κοιτάσματα διαθέτουν περίπου 68 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.