Οικονομία | Διεθνή

UBS: Βλέπει πλέον Ιούνιο την πρώτη μείωση επιτοκίων της BoE αντί για Αύγουστο

Newsroom

Η χθεσινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο και ένας καλύτερος από τον αναμενόμενο αριθμός οικονομικής ανάπτυξης έχουν οδηγήσει αναλυτές και επενδυτές να προσπαθούν να βελτιώσουν τα στοιχήματά τους για το πότε η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσει να μειώνει το επιτόκιο αναφοράς.

Οι αγορές την Παρασκευή τιμολογούσαν με πιθανότητα περίπου 48% μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, ελαφρώς υψηλότερα από την πιθανότητα 45% της Πέμπτης.

Οι οικονομολόγοι της ελβετικής τράπεζας UBS ήταν μεταξύ εκείνων που άλλαξαν την άποψή τους για το πότε η BOE μπορεί να μειώσει τα επιτόκια, λέγοντας ότι τώρα περιμένουν την πρώτη μείωση επιτοκίων να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο.

«Το ευρύτερο μήνυμα και ο τόνος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής (MPC) της ΒοΕ ήταν πιο «dovish» από όσο περιμέναμε», ανέφεραν σε σημείωμα που δημοσιεύτηκε μετά την τελευταία απόφαση της BOE για τα επιτόκια.

Η ΒοΕ δήλωσε την Πέμπτη ότι η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη. Δύο μέλη της MPC ψήφισαν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, ένα περισσότερο από ό,τι στην προηγούμενη συνεδρίαση της BOE.

«Ο Ιούνιος δεν είναι ένα τετελεσμένο γεγονός, αλλά κάθε συνάντηση είναι μια νέα απόφαση», δήλωσε ο διοικητής της BOE Άντριου Μπείλι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η UBS ανέφερε αλλαγές στη μελλοντική καθοδήγηση της BOE, τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και τα σχόλια του Μπέιλι σχετικά με τον αντίκτυπο των αυξημένων εθνικών μισθών διαβίωσης στη συνολική αύξηση των μισθών ως λόγους για τις αλλαγές των προσδοκιών της. Η ελβετική τράπεζα αναμένει τώρα μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο, τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστος.

Την απόφαση της BOE για τα επιτόκια ακολούθησαν την Παρασκευή τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,6% σε σύγκριση με την εκτίμηση 0,4%, σηματοδοτώντας το πρώτο τρίμηνο από το τέλος του 2021 με την αύξηση του ΑΕΠ να ξεπερνά το 0,5%. Έτσι, η οικονομία βγήκε από την τεχνική ύφεση στην οποία είχε εισέλθει μετά από δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

«Αυτό είναι αναμφισβήτητα ένας ισχυρός αριθμός και υποδηλώνει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αποτινάξει τα δεινά της από το 2023», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι επίμονες και η οικονομία είναι πιο ανθεκτική στα υψηλότερα επιτόκια, σημείωσαν.

Η BOE την Πέμπτη προειδοποίησε ότι οι δείκτες επίμονου πληθωρισμού «παραμένουν αυξημένοι», αλλά είπε επίσης ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο στόχο του 2% στο εγγύς μέλλον.

«Αυτή η απελευθέρωση [ΑΕΠ] ενισχύει περαιτέρω την άποψή μας ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα χρειαστεί να διατηρήσει την πολιτική περιοριστική για περισσότερο από ό,τι οι αγορές τιμολογούν για να μειώσουν τον πληθωρισμό», δήλωσαν οι αναλυτές της Nomura, προσθέτοντας ότι αναμένουν η κεντρική τράπεζα να περιμένει μέχρι τον Αύγουστο πριν προχωρήσει σε περικοπές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: