Οικονομία | Διεθνή

ΕΕ: Σε ιστορικό χαμηλό οι βλέψεις των εταιρειών για επενδύσεις στην Κίνα

Newsroom

Χάνει σιγά σιγά τη λάμψη της η Κίνα ως κορυφαία χώρα για επενδύσεις από τις ευρωπαϊκές εταιρείες, αφού πλέον προσπαθούν να αποφύγουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και να στραφούν προς τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ευρώπη, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα.

Μόνο το 13% των εταιρειών που συμμετείχαν στην έρευνα νωρίτερα φέτος θεωρούν την Κίνα ως κορυφαία επιλογή για επενδύσεις, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2010 και από 27% που ήταν το ποσοστό το 2021. Οι εταιρείες αλλάζουν τώρα τις επενδύσεις τους για να μετριάσουν τον αντίκτυπο της «αποσύνδεσης» μεταξύ της Κίνας και σε άλλες χώρες καθώς και να βρουν ευκαιρίες αλλού, σύμφωνα με την έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι άμεσες επενδύσεις ξένων επιχειρήσεων στην Κίνα μειώθηκαν ξανά το περασμένο τρίμηνο. Οι άμεσες επενδυτικές υποχρεώσεις της Κίνας στο ισοζύγιο πληρωμών της ανήλθαν σε 10,3 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο, με το ποσοστό να είναι 56% χαμηλότερο από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Τα ζοφερά στοχεία της έρευνας υπογραμμίζουν την φθίνουσα έλξη που ασκεί η Κίνας στις ξένες εταιρείες παρά τη δέσμευση του Προέδρου Xi Jinping τον Νοέμβριο πως θα λάβει περισσότερα μέτρα για να αναθερμάνει τις εμπορικές σχέσεις και να διευκολύνει την πρόσβαση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η επιδείνωση του κλίματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς αντικατοπτρίζει την άποψη για τη χώρα με την πανδημία σε μεγάλο βαθμό εκτός εικόνας, υποδηλώνοντας ότι οι προκλήσεις είναι μακροπρόθεσμες.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι αυτή η αντίληψη για τα ζητήματα στην εγχώρια οικονομία αρχίζει τώρα να αποκτά πιο μόνιμο χαρακτήρα», δήλωσε ο Jens Eskelund, πρόεδρος του επιχειρηματικού επιμελητηρίου, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. «Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες αρχίζουν να προσαρμόζουν τις προσδοκίες τους» πρόσθεσε. 

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κίνα έγινε πιο δύσκολη το 2023, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που τέθηκε για πρώτη φορά το ερώτημα το 2014. Ο κατασκευαστικός τομέας ανέφερε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, λέγοντας ότι οι συνθήκες ανταγωνισμού γέρνουν περισσότερο υπέρ των εγχώριων ανταγωνιστών ως κτίριο Η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε εν μέσω της κρίσης ακινήτων στην Κίνα.

Πλήθος ξένων ηγετών από τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς μέχρι την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραπονέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στο Πεκίνο για την άνιση μεταχείριση των υπερπόντιων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εντείνει μια εκστρατεία κατά των εμπορικών και οικονομικών πρακτικών της Κίνας, αμφισβητώντας ιδίως τη βιομηχανική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα της Κίνας και την προσπάθεια αναζωογόνησης της ανάπτυξης πλημμυρίζοντας τις παγκόσμιες αγορές με φθηνά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρικών οχημάτων και του χάλυβα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απείλησαν με νέους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι παρέχει παράνομη οικονομική στήριξη στη βιομηχανία. Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι το μπλοκ είναι έτοιμο να αναπτύξει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να υπερασπιστεί τις οικονομίες του μετά από μια συνάντηση με τον Σι στο Παρίσι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: