Οικονομία | Διεθνή

Γερμανία: Μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος οι ΗΠΑ - Εκθρονίστηκε η Κίνα

Newsroom

H κυριαρχία της Κίνας ως ο βασικός εμπορικός εταίρος της Γερμανίας, έλαβε τέλος καθώς οι ΗΠΑ αθόρυβα κατακτούν την πρωτιά στις σχέσεις με την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης όσο προχωρά το 2024. Η αξία εισαγωγών - εξαγωγών μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ ανήλθαν συνολικά σε 63 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2024.

Εν τω μεταξύ, το εμπόριο μεταξύ Γερμανίας και Κίνας έφτασε λίγο κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του CNBC, ενώ διάφοροι παράγοντες έπαιξαν ρόλο στην σημαντική αλλαγή, των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με τον Κάρστεν Μπρέζσκι, παγκόσμιο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ING Research.

«Αυτή η μετατόπιση είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων: η ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενίσχυσε τη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα. […] Ταυτόχρονα, η αποσύνδεση από την Κίνα και η ασθενέστερη εγχώρια ζήτηση να παράγει προϊόντα που εισήγαγε προηγουμένως από τη Γερμανία (κυρίως αυτοκίνητα) μείωσε τις γερμανικές εξαγωγές στην Κίνα», πρόσθεσε.

Η Κίνα ήταν ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας εδώ και χρόνια, αλλά το χάσμα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μειώθηκε τα τελευταία χρόνια. Οι ΗΠΑ είναι επίσης εδώ και καιρό η μεγαλύτερη αγορά για τις γερμανικές εξαγωγές από την Κίνα, όπως υπογραμμίζει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Ενώ το μερίδιο των ΗΠΑ στις γερμανικές εξαγωγές αυξανόταν τα τελευταία χρόνια, το μερίδιο της Κίνας μειώνεται, σημείωσε. «Η κινεζική οικονομία είναι σε κρίσιμη καμπή και οι γερμανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν σκληρότερο ανταγωνισμό από επιδοτούμενες κινεζικές εταιρείες», συμπλήρωσε. Η βασική διαφορά είναι ότι τώρα οι ΗΠΑ γίνονται επίσης πιο σημαντικές όσον αφορά τις εισαγωγές, όπως επεσήμανε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: