Οικονομία | Διεθνή

Μπέιλι (ΒοΕ): Πιθανόν νωρίτερα η μείωση επιτοκίων - Παρακολουθούμε στενά την Ευρωζώνη

Χρήστος Δοντάς

Η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) έστειλε το πιο ξεκάθαρο μήνυμα μέχρι στιγμής ότι πλησιάζει η ώρα για μειώσεις των επιτοκίων, με τον διοικητή της, Άντριου Μπέιλι να υποδηλώνει πως ίσως η περικοπή του κόστους δανεισμού να πραγματοποιηθεί νωρίτερα από όσο προβλέπουν οι αναλυτές, σε μια ρητορική που έρχεται πιο κοντά στην προσέγγιση της ΕΚΤ παρά στη Fed.

«Εάν οι συνθήκες εξελιχθούν σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, πιθανότατα θα εφαρμόσουμε μια λιγότερο περιοριστική πολιτική», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ΒοΕ, προσθέτοντας πως «είναι όλα υπό εξέταση». Στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση της ΒοΕ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι μια ανατροπή στην πορεία που ακολουθείται μόλις στην επόμενη συνεδρίαση της τράπεζας στις 20 Ιουνίου «δεν αποκλείεται ούτε αποτελεί θέσφατο», εστιάζοντας στη σημασία των δύο γύρων από νέα στοιχεία που αφορούν τον πληθωρισμό και τους μισθούς.

«Είναι πιθανό ότι θα χρειαστεί να μειώσουμε τα επιτόκια τα επόμενα τρίμηνα και να κάνουμε τη νομισματική πολιτική κάπως λιγότερο συσταλτική, πιθανώς περισσότερο από ό,τι εκτιμάται επί του παρόντος από παράγοντες της αγοράς», επεσήμανε. Οι επενδυτές αντέδρασαν προσεκτικά στις ενέργειες της BοΕ, τιμολογώντας με 50% μια πιθανότητα ότι το πρώτο «ψαλίδισμα» κατά 25 μονάδες βάσης, θα έρθει τον επόμενο μήνα ενώ προβλέπουν σίγουρα μία μείωση έως τον Αύγουστο.

Προς το παρόν, το βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα άφησε σταθερό το βασικό επιτόκιο δανεισμού του σε έδαφος που περιγράφει ως περιοριστικό, με στόχο να αμβλύνει τις πιέσεις στους μισθούς και τις τιμές, οι οποίες έφθασαν σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών στα τέλη του 2022. Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομολόγοι προσβλέπουν πως η BοE θα μειώσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες, πιθανότατα τον Ιούνιο ή οπωσδήποτε πριν από τις εκλογές, που θα γίνουν το φθινόπωρο, καλώς εχόντων των πραγμάτων.

«Είχαμε ενθαρρυντικά νέα για τον πληθωρισμό και πιστεύουμε ότι θα πέσει κοντά στον στόχο του 2% τους επόμενους δύο μήνες», τόνισε ο κ. Μπέιλι, συμπληρώνοντας πως «πρέπει να δούμε περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει χαμηλός προτού μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση».

Οι αξιωματούχοι της BοE εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός, ο οποίος κορυφώθηκε πάνω από το 11%, θα υποχωρήσει στο στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, λόγω των χαμηλότερων λογαριασμών ενέργειας και στη συνέχεια θα αυξηθεί πιο ήπια από ό,τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί αργότερα μέσα στο έτος. Ωστόσο, προειδοποίησαν για ανοδικούς κινδύνους από «γεωπολιτικούς παράγοντες».  «Έχουμε αλλάξει την άποψή μας σχετικά με την πιθανή επιμονή του πληθωρισμού και την ύπαρξη νέου γύρου επιπτώσεων στην οικονομία», εξήγησε ο κ. Μπέιλι. «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η πίεση θα είναι λιγότερο έντονη από ό,τι πιστεύαμε πριν» διαπίστωσε.

«Η περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής επιβαρύνει τη δραστηριότητα στην πραγματική οικονομία», ανέφερε η ΒοΕ διαβεβαιώνοντας πως «η πολιτική θα μπορούσε να παραμείνει περιοριστική ακόμη και αν μειωνόταν το τραπεζικό επιτόκιο» ενώ θα παρακολουθεί «τα επερχόμενα δεδομένα και πώς αυτά επηρεάζουν την μάχη μας με τις τιμές».

Πάντως, οι ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πρόσφατες μετρήσεις του πληθωρισμού τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο είχαν οδηγήσει τους επενδυτές να περιορίσουν τις προσδοκίες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τον Αύγουστο, αλλά ο κ. Μπέιλι διεμήνυσε πως η οικονομία της Βρετανίας παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Ταυτόχρονα, οι κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο -εκτός απροόπτου- είναι πιο έντονα στο βρετανικό «μικροσκόπιο» από ό,τι η Fed.

Μια περικοπή... έκπληξη από την BοE θα μπορούσε να την απομακρύνει με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία δεν αναμένεται να χαλαρώσει την πολιτική της άμεσα και να την ευθυγραμμίσει με την ΕΚΤ η οποία έχει δώσει ισχυρά δείγματα ότι θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Ιούνιο. Η σουηδική Riksbank μείωσε το επιτόκιό της για πρώτη φορά από το 2016 την Τετάρτη.

«Πολλές από τις κινήσεις της αγοράς τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι προήλθαν από τις ΗΠΑ. Η δυναμική του πληθωρισμού εδώ είναι διαφορετική από ό,τι με στις ΗΠΑ. Υπάρχει μια ένταση εκεί μέσα και νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο που πρέπει να επισημάνουμε» πρόσθεσε ο κ. Μπέιλι. Η παραμονή των επιτοκίων σε αμετάβλητο επίπεδο θα οδηγήσει σε άνοδο της βρετανικής ανεργίας στο 5,9% έως το τέλος του 2026 ενώ οι αναλύσεις αναφέρουν πως η περσινή ρηχή ύφεση έχει τελειώσει και ότι η οικονομία της Βρετανίας θα αναπτυχθεί 0,5% φέτος και 1% το 2025. Πρόκειται για αναβάθμιση από την πρόβλεψη του Φεβρουαρίου για άνοδο του ΑΕΠ κατά 0,25% το 2024 και 0,75% το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: