Οικονομία | Διεθνή

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

Newsroom

Σταθερό σε υψηλό σχεδόν ενός έτους παρέμεινε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ τον Μάρτιο, κλείνοντας ένα πρώτο τρίμηνο στη οποίο το διογκωμένο έλλειμμα συμπαρέσυρε πτωτικά τα επίσημα στοιχεία για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Αναλυτικότερα, το έλλειμμα διαμορφώθιηκε στα 69,4 δισ. δολάρια τον Μάρτιο, σε ίδια σχεδόν επίπεδα με τα 69,5 δισ. δολάρια του Φεβρουαρίου. 

Το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε στις αρχές του 2024 μετά τη συρρίκνωσή του το προηγούμενο έτος στο χαμηλότερο επίπεδο από την περίοδο πριν την πανδημία.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου έπαιξαν τον ρόλο τους, ωστόσο οι Αμερικανοί αγόρασαν και περισσότερα εισαγόμενα αγαθά, που συνήθως είναι σημάδι υγιούς οικονομίας. Τα ξένα προϊόντα είναι φθηνότερα αυτές τις μέρες εξαιτίας του ισχυρότερου δολαρίου.

Το εμπορικό έλλειμμα πλήττει το ΑΕΠ, ωστόσο, αφού σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αγοράζουν σχετικά συγκριτικά περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από ξένους προμηθευτές αντί για τους Αμερικάνους παραγωγούς.

Το εμπορικό έλλειμμα ψαλίδισε 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από το ΑΕΠ α' τριμήνου, ρίχνοντας το κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε διάστημα ενάμιση έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: