Οικονομία | Διεθνή

Επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός της Ισπανίας τον Απρίλιο

Newsroom

Ο ισπανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να αποσύρει τα μέτρα που είχαν στόχο να συγκρατήσουν τα καλπάζοντα κόστη ενέργειας.

Αναλυτικά, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 3,4% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο. Ο ρυθμός ευθυγραμμίζεται με τη μέση εκτίμηση οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Εξαιρουμένου του κόστους ενέργειας και τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο του αναμενόμενου, στο 2,9% - το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.

Το ισπανικό νούμερο είναι το πρώτο από μια σειρά μεγεθών που έρχονται από όλη την Ευρωζώνη, καθώς ακολουθεί ο γερμανικός πληθωρισμός μέσα στην ημέρα που επίσης εκτιμάται πώς ανέβασε ελαφρώς ταχύτητα. Η περιοχή σαν σύνολο αναμένεται να εμφανίσει πληθωρισμό 2,4%, δηλαδή σταθερό για πρώτη φορά φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα καταγράφει διακυμάνσεις τους επόμενους μήνες καθώς θα αρχίσει η επίδραση βάσης. Αυτό δεν θα εμποδίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μειώσουν τα επιτόκια στην επόμενη συνάντησή τους τον Ιούνιο, αν και το τι θα συμβεί μετά παραμένει άγνωστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: