Οικονομία | Διεθνή

Αυστραλία: Σε υψηλό 10ετίας τα επιτόκια - Περαιτέρω αυξήσεις «δείχνει» η RBA

Newsroom

Σε ρεκόρ δεκαετίας ανήλθαν τα επιτόκια της Αυστραλίας μετά και από την τελευταία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης την Τρίτη, με την οποίαν έφτασαν στο 3,35%, ενώ προανήγγειλε περισσότερες αυξήσεις διατηρώντας μία επιθετική πολιτική σύσφιξης περισσότερο απ’ ότι ήταν αρχικά αναμενόμενο.

Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της για τον Φεβρουάριο, η Reserve Bank of Australia (RBA) αναίρεσε προηγούμενες προβλέψεις της ότι ο πληθωρισμός θα επέστρεφε στην κορυφή του εύρους στόχου του 2-3% μέχρι τα μέσα του 2025.

Οι αγορές εξεπλάγησαν από τον επιθετικό τόνο της RBA που διέλυσε κάθε προσδοκία για μια επικείμενη παύση στην πορεία σύσφιξης. Η αγορά τιμολογεί ως κορύφωση του επιτοκίου το 3,9%, προϋποθέτοντας τουλάχιστον δύο ακόμη αυξήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 3,75% που ίσχυε πριν από την τελευταία απόφαση.

Το αυστραλιανό δολάριο εκτοξεύτηκε στα 0,6940 δολάρια, επεκτείνοντας προηγούμενη άνοδο. Οι αποδόσεις των τριετών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν κατά 15 μ.β. στο 3,254%, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών αυξήθηκαν επίσης κατά 15 μ.β. στο 3,615%.

Οι αγορές ανέμεναν μια κίνηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας, με κάποιο κίνδυνο μεγαλύτερης ανόδου, δεδομένου ότι τα πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό είχαν υπερβεί τις εκτιμήσεις. Αυτή ήταν η ένατη αύξηση από τον περασμένο Μάιο, ανεβάζοντας τα επιτόκια συνολικά κατά 325 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4,75% φέτος και να επιβραδυνθεί σε περίπου 3% μέχρι τα μέσα του 2025, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της RBA.

Η RBA αναμένει επίσης οικονομική ανάπτυξη κατά μέσο όρο περίπου 1,5% το 2023 και το 2024.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: