Οικονομία | Διεθνή

Βέλγιο: Νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4ο τρίμηνο - Οριακή επέκταση 0,1%

Newsroom

Παρέμεινε σε ρυθμούς επιβράδυνσης και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη της βελγικής οικονομίας, παρουσιάζοντας μόλις μία οριακή επέκταση, καθώς η βιομηχανική δραστηριότητα επλήγη από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Το ΑΕΠ του Βελγίου αυξήθηκε κατά 0,1% από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, από αύξηση 0,2% το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου τη Δευτέρα. Η ένδειξη, ωστόσο, είναι ανώτερη των προσδοκιών για  συρρίκνωση 0,1% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της FactSet.

Η ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο καθοδηγήθηκε από τον τομέα των υπηρεσιών και την κατασκευαστική δραστηριότητα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 0,3% και 0,8%, αντίστοιχα. Η άνοδος αντισταθμίστηκε εν μέρει από την πτώση της βιομηχανίας κατά 1%, ανακοίνωσε η τράπεζα.

Για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ του Βελγίου αυξήθηκε κατά 3,1%.

Η Εθνική Τράπεζα του Βελγίου αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,5% το 2023. Μετά από μια υποτονική αρχή στη χρονιά, η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς η ισχυρή αγορά εργασίας υποστηρίζει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, σχολίασε.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: