Οικονομία | Διεθνή

Λαγκάρντ: Περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ αν επιμείνουν οι πληθωριστικές πιέσεις

Newsroom

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συσφίξει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτικής εάν ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παρουσιάσει νέα άνοδο, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ομιλία της στην Εσθονία, η Γαλλίδα αξιωματούχος είπε πως «σε περίπτωση που δούμε πως ο πληθωρισμός γίνεται πιο επίμονος, δεν θα περιμένουμε μέχρι να δούμε τον πλήρη αντίκτυπο των μέτρων μας να υλοποιείται. Θα πρέπει να λάβουμε περαιτέρω μέτρα ώστε να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο που έχουμε θέσει μια έναν ορθό τρόπο» συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως από το καλοκαίρι η ΕΚΤ προχωρά σε αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων με στόχο να θέσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη στα επίπεδα του 2%, από το 10% που «αγγίζει» μέχρι σήμερα. Αυτή η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της ευρωτράπεζας έχει αυξήσει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη.

Από την πλευρά της, η Λαγκάρντ επανέλαβε στη σημερινή ομιλία της πως «ιστορικά έχουμε δει πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε ότι η κάμψη στην οικονομική ανάπτυξη οδηγεί σε σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Η ασθενέστερη ανάπτυξη είναι μάλλον απίθανο να μειώσει σημαντικά τον πληθωρισμό» τόνισε. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: