Οικονομία | Διεθνή

Ευρωζώνη: Άνοδος 43,3% στο δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία τον Αύγουστο

Newsroom

Άνοδο εμφάνισε ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία στην Ευρωζώνη κατά τον Αύγουστο του 2022, τόσο σε μηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης ο δείκτης κατέγραψε αύξηση 5% σε σχέση με τον Ιούλιου του 2022 και άνοδο 43,3% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. 

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατέγραψε άνοδο 4,9% σε σύγκριση με την περίοδο του Ιουλίου του 2022 και 43,0% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021. Αναλυτικά για την Ευρωζώνη σε μηνιαία βάση, την άνοδο στο δείκτη ώθησε η άνοδος κατά 11,8% στον ενεργειακό κλάδο, κατά 0,8% στα καταναλωτικά είδη μη μακράς διαρκείας, κατά 0,4% στα κεφαλαιακά αγαθά, κατά 0,3% στα καταναλωτικά είδη μακράς διαρκείας και κατά 0,1%. Εάν εξαιρεθεί ο κλάδος της ενέργειας, η άνοδος των τιμών στο σύνολο της βιομηχανίας ήταν κατά 0,3%.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις στο δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία κατεγράφησαν στην Ιρλανδία (κατά 28,4%), τη Βουλγαρία (κατά 12,5%) και την Ουγγαρία κατά 10,6%. Μειώσεις σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία και την Τσεχία. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: