Οικονομία | Διεθνή

Κίνα: Άνω των εκτιμήσεων λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή τον Αύγουστο

Newsroom

Λιανικές πωλήσεις και βιομηχανική παραγωγή που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις εμφάνισε η οικονομίας της Κίνας τον Αύγουστο. 

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 5,4% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, με τον ταχύτερο ρυθμό από την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, σε δημοσκόπηση του Reuters, για αύξηση 3,5%.

Στα επιμέρους στοιχεία, οι πωλήσεις τροφοδοσίας ανέκαμψαν από την ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία και ενισχύθηκαν 8,4% τον Αύγουστο από πέρυσι, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων και τροφίμων επίσης αυξήθηκαν, ωθώντας τις λιανικές πωλήσεις σε ενίσχυση 0,5% σε ετήσια βάση. Τα καλλυντικά και τα έπιπλα σπιτιού ήταν από τις λίγες κατηγορίες που παρουσίασαν πτώση πωλήσεων τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε άνοδο 4,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας την αύξηση 3,8% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Παρά τη μείωση από έτος σε έτος σε μεγάλες κατηγορίες, όπως το τσιμέντο και ο χάλυβας, τα αυτοκίνητα αποδείχθηκαν και πάλι φωτεινό σημείο, με την παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων να αυξάνεται κατά 33%.

Οι επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού για τους πρώτους οκτώ μήνες του έτους αυξήθηκαν 5,8%, υψηλότερα από την αύξηση 5,5% σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο, κατά 7,4% σε ετήσια βάση, έναντι μείωσης 6,4% ετησίως τον Ιούλιο.

Επίσης, το ποσοστό ανεργίας για τους νέους, ηλικίας 16 έως 24 ετών, υποχώρησε στο 18,7% τον Αύγουστο. 

Τέλος, ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Κίνας υποχώρησε από τα υψηλά δύο ετών για να παρουσιάσει αύξηση 2,5% από έτος σε έτος τον Αύγουστο. Ωστόσο, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δείκτης αυξήθηκε μόνο κατά 0,8%, αντανακλώντας και πάλι την αδύναμη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: