Οικονομία | Διεθνή

Νέες απώλειες για την τουρκική λίρα, καθώς οι κρατικές τράπεζες «ξεφορτώνονται» αμερικανικά δολάρια

Newsroom

Απώλειες για 6η διαδοχική μέρα καταγράφει η τουρκική λίρα στην αγορά συναλλάγματος, καθώς οι κρατικές τράπεζες της χώρας πωλούν τα αποθέματα τους σε αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η λίρα υποχώρησε 0,5% νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας), με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 15,3923 λίρες ανά 1 δολάρια.

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, οι απώλειες της λίρας αγγίζουν το 4% ενώ από την αρχή του 2022 το τουρκικό νόμισμα έχει απωλέσει το 13,5% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας έχουν προχωρήσει στην πώληση των αποθεματικών τους σε δολάρια ύψους 5 δισ. στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις, με στόχο την προστασία της λίρας από τον υψηλό πληθωρισμό και τις πιέσεις που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές από την αύξηση των επιτοκίων των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Υπενθυμίζεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία έφτασε για τον Απρίλιο το 69,97% από 61,14% τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει στο 67,8%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: