Οικονομία | Διεθνή

Αν όταν ακούτε για κελάρια κρασιού σας έρχονται στο μυαλό εικόνες από σκοτεινά και υγρά υπόγεια ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.

Οι σύγχρονες εκδόσεις των κελαριών ξεπερνούν κατά πολύ την αποθήκευση κρασιού. Είναι πλέον δωμάτια ευχαρίστησης και ξεκούρασης, τα οποία πολλές φορές αποτελούν μέρος του «ζωντανού» τμήματος του σπιτιού.

Τα σύγχρονα κελάρια διαθέτουν τραπέζια για δοκιμές κρασιού, αναπαυτικές πολυθρόνες, φωτισμό αντίστοιχο με αυτόν μιας γκαλερί τέχνης. Φαίνονται όμορφα ακόμα και χωρίς να «φιλοξενούν» κάποιο μπουκάλι κρασί.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ατόμων που συλλέγουν κρασιά. Ωστόσο, η έρευνα πλούτου της εταιρείας real estate Knight Frank αποκαλύπτει ότι οι επενδύσεις σε κρασιά από εξαιρετικά πλούσια άτομα (σ.σ. με περιουσία άνω των 30 εκατ. δολαρίων)έχει αυξηθεί κατά 241% την τελευταία δεκαετία.

«Για τις πολυτελείς κατοικίες το κελάρι κρασιού πλέον θεωρείται δεδομένο. Έχει γίνει βασικό στοιχείο όπως είναι η πισίνα ή το γυμναστήριο», σημειώνει ο Zachary Wright, εκτελεστικός διευθυντής του Christies International Real Estate για την περιοχές της Βορείου Αμερικής και της Ασίας.

Οι νέες τάσεις

Η βασική τάση είναι ότι τα κελάρια έχουν φύγει από τα υπόγεια και πλέον βρίσκονται στο κυρίως σπίτι, κάπου ανάμεσα στην κουζίνα και την τραπεζαρία, εξηγεί ο Evan Goldenberg της εταιρείας Design Build Consultants.

Ο Joseph Kline, συνιδιοκτήτης της εταιρείας Joseph & Curtis Custom Wine Cellars, σημειώνει ότι «η εικόνα έχει γίνει πλέον σχεδόν τόσο σημαντική όσο το κρασί». Οι πελάτες της εταιρείας του θέλουν τα κελάρια τους να ταιριάζουν με τα έπιπλα τους και έτσι πολλοί επιλέγουν ένα σύγχρονο ύφος που κυριαρχεί το ατσάλι και το γυαλί. Ωστόσο, πιο παραδοσιακά σχέδια από ξύλο παραμένουν ακόμη εξαιρετικά δημοφιλή.

Η βασική πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι κατασκευαστές είναι το πώς θα καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους φτιάχνοντας παράλληλα χώρους κατάλληλους για να αποθηκεύσουν κρασί. Τα καλά κρασιά πρέπει να αποθηκεύονται σε χώρους με σταθερή θερμοκρασία περίπου 12 βαθμών κελσίου, με υγρασία περίπου 60% με 70% και μακριά από το φως του ήλιου (η υπεριώδης ακτινοβολία «γερνάει» πρόωρα το κρασί.

«Η τεχνολογία είναι το κλειδί», σημειώνει ο Jim Cash της εταιρείας Revel Custom Wine Cellars. Η ψύξη γίνεται τεχνητά και αυτόματα, ειδικοί σένσορες παρακολουθούν τις συνθήκες εντός του δωματίου και ειδοποιούν με μήνυμα στο κινητό τον ιδιοκτήτη αν η θερμοκρασία ανέβει ή πέσει απότομα. Ειδικά τζάμια κρατούν μακριά την υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ ο φωτισμός επιτυγχάνεται με λάμπες LED που δεν θερμαίνουν τον χώρο.

«Ο φωτισμός είναι πολύ σημαντικός», σημειώνει ο Joseph Kline. Πολλοί πελάτες του θέλουν τα κρασιά τους να φωτίζονται όπως φωτίζονται έργα τέχνης ή κοσμήματα σε ειδικές προθήκες.

Πόσο κοστίζουν

Τα κελάρια δεν είναι φτηνά. Ο David Spon, σχεδιαστής με πολλούς πελάτες από την Wall Street, βασίζει τις τιμές του στον αριθμό των μπουκαλιών που θα αποθηκευτούν. Από 100 έως 600 μπουκάλια το κελάρι κοστίζει 46.000 δολάρια, από 800 έως 1.300 μπουκάλια κοστίζει έως 75.000 δολάρια. Από 1.500 έως 2.500 μπουκάλια το κόστος μπορεί να φτάσει τα 130.000 δολάρια και από τα 2.700 έως τα 4.700 μπουκάλια το κελάρι μπορεί να κοστίσει έως και 220.000 δολάρια!. Κάποιοι άλλοι σχεδιαστές χρεώνουν περισσότερο. Ένας από αυτούς κατασκευάζει αυτή την στιγμή ένα κελάρι που κοστίζει 500.000 δολάρια και όλα αυτά χωρίς το κρασί.

Το κόστος εξαρτάται βέβαια και από τα υλικά αλλά και τις ειδικές κατασκευές. Ένας πελάτης ήθελε το κελάρι του να έχει αυτόματο ασανσέρ για ανεβοκατεβάζει τα κρασιά του με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.