Οικονομία | Διεθνή

Τουρκία: Το νόμισμα έφτασε τις 15 λίρες ανά δολάριο και ο Ερντογάν καρατομεί υφυπουργούς

Newsroom

Ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό σημείωσε η τουρκική λίρα το πρωί της Πέμπτης έναντι του δολαρίου, λίγες ώρες πριν από την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας που αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της και με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να προχωρά σε νέες αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης του.

Η λίρα έφτασε να πέφτει έως και 3,1% το πρωί της Πέμπτης, σπάζοντας το ορόσημο των 15 λιρών ανά δολάριο για πρώτη φορά στα χρονικά, προτού «μαζέψει» κάπως τις απώλειες και φτάσει να υποχωρεί 1,4% στις 15,0252 λίρες ανά δολάριο λίγο πριν από τις 9 το πρωί (ώρα Ελλάδας).

Σύμφωνα με το Blooberg, στη σημερινή συνεδρίαση του το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να μειώσει κατά 100 μονάδες βάσης το βασικό επιτόκιο της, στο 14%, πολύ κάτω από τον πληθωρισμό που έφτασε να αυξάνεται κατά 21,3% σε ετήσια βάση για τον Νοέμβριο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3 ετών.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ερντογάν άλλαξε 2 υφυπουργούς Οικονομικών, τον Σακίρ Ερτσάν Γκουλ και τον Μεχμέτ Χαμντί Γιλτνιρόμ, όπως φαίνεται από απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ της τουρκικής κυβέρνησης, βάζοντας τους Μαχμούντ Γκουρτσάν και τον Γιουνούς Ελιτάς στις θέσεις τους. Ακόμα, ο Ερντογάν απομάκρυνε και άλλους αξιωματούχους σε θέσεις δημοσίων οικονομικών και προγραμμάτων οικονομικών ερευνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: