Οικονομία | Διεθνή

Γαλλία: Σταθερή η ανάπτυξη του ΑΕΠ στο γ' τρίμηνο - Σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός

Newsroom

Αμετάβλητη παρέμεινε η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Γαλλίας για το γ' τρίμηνο του έτους, ενώ ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε νέα άνοδο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee).

Αναλυτικά, το ΑΕΠ της Γαλλίας σε ετήσιο επίπεδο αναπτύχθηκε κατά 3,3% όπως και στο γ' τρίμηνο του 2020 και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Σε επίπεδο τριμήνου, το γαλλικό ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 3$ όπως και στο β' τρίμηνο του 2021 και εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός στη Γαλλία αυξήθηκε κατά 2,8% σε ετήσια βάση για τον Νοέμβριο έναντι αύξησης 2,6% για τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 2,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,4% όπως τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 0,2%.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της ΕΕ πληθωρισμός της Γαλλίας σε ετήσιο επίπεδο αυξήθηκε 3,4% έναντι 3,2% τον Νοέμβριο του 2020 και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 3,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός ενισχύθηκε 0,4% όπως και τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο στο 0,2%.

Σημειώνεται πως το 3,4% πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του εναρμονισμένου πληθωρισμού στη Γαλλία από το 2008, ενώ ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Μπρούνο Λεμέρ, επανέλαβε τη θέση του για το ότι η άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι παροδική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: