Οικονομία | Διεθνή

Τζ. Πάουελ: Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί «υψηλότερος και πιο επίμονος» από τις προσδοκίες

Newsroom

Κάποιες από τις δυναμικές που σχετίζονται με το άνοιγμα της οικονομίας μετά την πανδημία «αυξάνουν την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό, τι αναμένουμε», είπε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για τα επιτόκια

«Καθώς το άνοιγμα συνεχίζεται, οι μετατοπίσεις στη ζήτηση μπορεί να είναι μεγάλες και γρήγορες και τα προβλήματα, οι δυσκολίες πρόσληψης και άλλοι περιορισμοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να περιορίζουν το πόσο γρήγορα μπορεί να προσαρμοστεί η προσφορά, αυξάνοντας την πιθανότητα ο πληθωρισμός να αποδειχθεί υψηλότερος και πιο επίμονος από ό, τι περιμένουμε», εξήγησε ο Πάουελ. 

Παράλληλα, είπε ότι η Fed συζήτησε την πρόοδο της οικονομικής ανάκαμψης, στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων και αποφάσισε ότι η οικονομία δεν είναι ακόμη στο σημείο όπου είναι κατάλληλη η μείωση των αγορών.

«Στις προσεχείς συνεδριάσεις, η επιτροπή θα συνεχίσει να αξιολογεί την πρόοδο της οικονομίας προς τους στόχους μας. Όπως είπαμε, θα ενημερώσουμε εκ των προτέρων προτού ανακοινώσουμε οποιαδήποτε απόφαση να πραγματοποιήσουμε αλλαγές στις αγορές μας». Μπορείτε να θεωρήσετε ότι αυτή η συνεδρίαση ήταν η συζήτηση σχετικά με τη συζήτηση, τόνισε ο επικεφαλής της Fed. 

Νωρίτερα, η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της και σταθερό το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ωστόσο αναθεώρησε κατά 1% την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ενώ έκανε λόγο για δύο αυξήσεις των επιτοκίων έως το τέλος του 2023. 

Από την πλευρά του ο Πάουελ προειδοποίησε πως κάτι τέτοιο απέχει πολύ από το επίπεδο της βεβαιότητας, επισημαίνοντας ότι οι τρέχουσες συνθήκες απέχουν πολύ από το σημείο όπου η οικονομία θα έπρεπε να είναι προκειμένου η κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια.

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: