Πένη Χαλάτση

Με καθυστέρηση λίγων ημερών αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση μίσθωσης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Οι υπογραφές μεταξύ της κοινοπραξίας Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ, της ΕΔΕΥ και του υπουργείου αναμένεται να πέσουν κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και εν συνεχεία οι συμβάσεις θα περάσουν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν από τη Βουλή.

Μόλις ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη διαδικασία θα «πιάσουν» πλέον δουλειά και οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να κάνουν τις περιβαλλοντικές και άλλες τεχνικές μελέτες, κάτι το οποίο θα διαρκέσει αρκετούς μήνες (διαγωνισμοί, αναθέσεις κλπ). Θα ακολουθήσουν οι γεωφυσικές έρευνες, οι οποίες είθισται να υλοποιούνται κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η υπό παραχώρηση περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης έχει έκταση 19.868 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η περιοχή δυτικά της Κρήτης 20.058 τ.χλμ. Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Δεκέμβριο του 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι συγκεκριμένες εταιρείες.

Όπως δήλωσε μιλώντας πρόσφατα για τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης στο Southeast Europe Energy Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, πρόκειται για « ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ, που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση της Ελλάδας». 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.