Επιχειρήσεις

Σε βασική πηγή εσόδων των εταιρειών βιντεοπαιχνιδιών εξελίσσονται οι μικροσυναλλαγές που συναντώνται συχνά σε «δωρεάν» βιντεοπαιχνίδια. Μόνο φέτος όσοι παίζουν τέτοια παιχνίδια από τον υπολογιστή τους θα ξοδέψουν το αστρονομικό ποσό των 22 δισ. δολαρίων σε μικροσυναλλαγές περίπου τα διπλάσια απ’ όσα είχαν ξοδέψει το 2012 και σχεδόν τρεις φορές τα έσοδα που φέρνουν οι πωλήσεις παιχνιδιών για υπολογιστές και κονσόλες μαζί. Την ίδια στιγμή πολιτικοί ανοίγουν «μέτωπο» με την συγκεκριμένη πρακτική κατηγορώντας την για διαδικτυακό τζόγο.

Την προηγούμενη εβδομάδα νομοθέτες από την Χαβάη επιτέθηκαν κατά της Electronic Arts (ΕΑ) για την επιθετική πολιτική μικροσυναλλαγών που χρησιμοποιεί στο παιχνίδι «Star Wars Battlefront II» με τον ένα εξ αυτών να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ουσιαστικά «ένα θεματικό καζίνο σχεδιασμένο έτσι ώστε να παγιδεύει τα παιδιά σε έναν εθιστικό κύκλο τζόγου για να κερδίσουν δώρα στο παιχνίδι».

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα λεγόμενα «loot boxes» που έχει το συγκεκριμένο παιχνίδι. Πρόκειται για αντικείμενα μέσα στο παιχνίδι που έχουν διάφορα τυχαία δώρα και τα οποία οι παίχτες μπορούν να αγοράσουν με πραγματικά λεφτά. Όμως όπως αναφέρει ο Κρις Λι, βουλευτής της Χαβάη «τίποτα δεν αποτρέπει την ΕΑ από το να εκμεταλλεύεται τους παίχτες γιατί δεν την υποχρεώνει κανείς να αποκαλύψει τις πιθανότητες που έχει κάποιος να κερδίσει κάτι σημαντικά απ’ αυτά τα κουτιά».  

Μετά από αυτές τις αντιδράσεις η ΕΑ αποφάσισε να απενεργοποιήσει προσωρινά τις μικροσυναλλαγές από τo Battlefront II.

Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία ερευνών Superdata είναι εντυπωσιακά: Οι μικροσυναλλαγές ξεπερνούν κατά πολύ τις υπόλοιπες μορφές πώλησης των εταιρειών που παράγουν βιντεοπαιχνίδια. Φέτος οι πωλήσεις παιχνιδιών για υπολογιστές και κονσόλες θα φθάσουν τα 8 δισ. δολάρια, ενώ οι πωλήσεις επιπλέον περιεχομένου (DLC) θα φθάσουν τα 5 δισ. δολάρια. Και τα δύο αυτά νούμερα είναι μεγαλύτερα από τα περσινά αλλά είναι πολύ μικρά έναντι στα έσοδα από τις μικροσυναλλαγές που θα φθάσουν τα 22 δισ. δολάρια.

«Αν και οι gamers συχνά διαμαρτύρονται για τις υψηλές χρεώσεις, συνεχίζουν να στηρίζουν την συγκεκριμένη πρακτική με τα πορτοφόλια τους», αναφέρει η Superdata. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.