Τράπεζες: Νέα προνομιακά δάνεια σε νέους έως 45 ετών για την απόκτηση στέγης

Νένα Μαλλιάρα

Νέα προνομιακά δάνεια σε νέους έως 45 ετών για την απόκτηση στέγης,  λανσάρουν οι τράπεζες. Μετά την Εθνική Τράπεζα, και η Eurobank ετοιμάζεται να λανσάρει στεγαστικό πρόγραμμα με ευνοϊκούς όρους για νέους, ενώ με αντίστοιχα προγράμματα θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Πέραν του ευνοϊκού επιτοκίου, τα νέα προϊόντα θα ενσωματώνουν αρκετούς μήνες νωρίτερα τα νέα όρια  χρηματοδοτήσεων που θεσμοθέτησε η Τράπεζα της Ελλάδος και θα ισχύσουν επισήμως από 1/1/2025. Ειδικότερα, τα νέα στεγαστικά προγράμματα για νέους θα χρηματοδοτούν έως και το 90% της εμπορικής αξίας των ακινήτων, με ίδια συμμετοχή μόλις 10% από τον δανειολήπτη, ενώ το ύψος της μηνιαίας δόσης θα διαμορφώνεται στο 30% του εισοδήματος των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Eurobank πρόκειται να λανσάρει στεγαστικό πρόγραμμα για νέους δανειολήπτες έως 45 ετών και ζευγάρια, με το ηλικιακό όριο των 45 ετών να αρκεί ως προϋπόθεση λήψης του δανείου για έναν εκ των δύο του ζευγαριού. Το πρόγραμμα θα προσφέρει ελκυστικό σταθερό επιτόκιο και 35ετή διάρκεια αποπληρωμής. Ενδεικτικά, αν ο δανειολήπτης επιλέξει σταθερό επιτόκιο για 10 χρόνια, το ύψος του επιτοκίου του για τη συγκεκριμένη περίοδο θα ανέρχεται σε 4%. Το πρόγραμμα θα διατίθεται χωρίς έξοδα φακέλου.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο, αντίστοιχο στεγαστικό πρόγραμμα είχε λανσάρει η Εθνική Τράπεζα. Το νέο στεγαστικό δάνειο της Εθνικής Τράπεζας, «Το πρώτο μου σπίτι», για νέους έως και 45 ετών, χρηματοδοτεί επίσης έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου για κατοικίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης, για διάρκεια έως 40 χρόνια και με δυνατότητα επιλογής σταθερού επιτοκίου που ξεκινάει από 3%. Ο δανειολήπτης απαλλάσσεται από τη δαπάνη εξέτασης του αιτήματος δανείου, ενώ έχει τη δυνατότητα να λάβει και προσωπικό δάνειο από την Τράπεζα, με προνομιακό επιτόκιο και μηδενικά έξοδα, για την κάλυψη πρόσθετων εξόδων που συνδέονται με την κατοικία.

Η ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων προς νέους για την απόκτηση στέγης εξελίσσεται σε στρατηγική προτεραιότητα για τις τράπεζες, προκειμένου να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, αλλά και του δημογραφικού, στηρίζοντας τους νέους στην απόκτηση οικογένειας και δημιουργίας προοπτικών ζωής στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι το κόστος της απόκτησης στέγης είναι πολύ υψηλό εξαιτίας της ανόδου των τιμών των ακινήτων. Από την πλευρά τους, οι τράπεζες έχουν μειώσει τα κυμαινόμενα επιτόκια στα νέα στεγαστικά δάνεια, έχουν «παγώσει» τα κυμαινόμενα επιτόκια στα υφιστάμενα δάνεια από το 2023 μέχρι και το 2025, ενώ ο κύριος όγκος (90%) των στεγαστικών δανείων που χορηγούν είναι με σταθερό επιτόκιο που κινείται στα επίπεδα των τραπεζών της ευρωζώνης.

Ωστόσο, οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα και, όπως προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ανοδική τάση των τιμών θα συνεχιστεί και το 2024. Το 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) να ενισχύθηκαν σημαντικά, κατά 13,4% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,9% το 2022 και 7,6% το 2021. Οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων (ηλικίας άνω των 5 ετών) δε, αυξήθηκαν το 2023 με μέσο ετήσιο ρυθμό 14,2%, υψηλότερο σε σχέση με αυτόν των νέων διαμερισμάτων (12,4%).  

Επιπλέον, σύμφωνα με μελέτη που είχε εκπονήσει η Τράπεζα Πειραιώς, υπεύθυνο για την ξέφρενη άνοδο των τιμών των κατοικιών είναι το μεγάλο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, αφού από την αγορά λείπουν πάνω από 212.000 ακίνητα.

Το έλλειμμα αυτό έχει προκύψει από: α) την κατάρρευση της οικοδόμησης νέων κατασκευών την τελευταία δεκαετία (μόλις 155.000 σπίτια), β) τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των νοικοκυριών (197.000) και γ) την απογείωση του AirBnB (170.000 σπίτια). Η μεγάλη ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά των οικιστικών ακινήτων που δημιουργήθηκε στα χρόνια της ελληνικής κρίσης, δύσκολα θα γεφυρωθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ως εκ τούτου, παρά το ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν εκτιναχθεί, ξεπερνώντας μάλιστα κατά 14% την άνοδο που θα δικαιολογούσε η αύξηση στα εισοδήματα, αυτές θα παραμείνουν σε ανοδική τροχιά, έστω και πατώντας φρένο.

Παράλληλα με τη στήριξη των νέων, με τα ειδικά στεγαστικά προγράμματα που θα λανσάρουν, οι τράπεζες στοχεύουν στην ενίσχυση της στεγαστικής πίστης που κινείται σε αναιμικούς ρυθμούς.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, το 2023 οι συνολικές εκταμιεύσεις δανείων με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο ανήλθαν σε μόλις 1,004 δισ. ευρώ, ενώ η πτώση στα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων είναι συνεχής μήνα με τον μήνα. Τον Μάρτιο τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν σε 27,224 δις. ευρώ, από 27,317 δις. τον Φεβρουάριο, 27,874 δις. τον Ιανουάριο και 28,082 δις. τον Δεκέμβριο 2023, ακολουθώντας καθ΄ όλο το 2023 καθοδική μηνιαία πορεία, από τα 29,380 δις. τον Δεκέμβριο 2022. Πρόκειται για ποσά που απέχουν παρασάγγας από τις χρυσές εποχές της στεγαστικής πίστης, την περίοδο 2005-2007, όταν η ετήσια ροή στεγαστικών δανείων ανερχόταν ετησίως σε 12 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: