Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας: Αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό

Newsroom

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, Φατίχ Καραχάν παρουσίασε σήμερα την πιο πρόσφατη πρόβλεψη για τον πληθωρισμό και μοιράστηκε τους ενδιάμεσους στόχους για τη διαδικασία αποπληθωρισμού. Η πρόβλεψη για τον πληθωρισμό για φέτος αναθεωρήθηκε ανοδικά από 36% σε 38%. Οι στόχοι για τα επόμενα έτη, σε 14% και 9%, παραμένουν αμετάβλητοι.

Ο κ. Καραχάν υπογράμμισε πως η ανοδική αναθεώρηση για το 2024 οδήγησε σε θετικές εκπλήξεις τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, εκτιμώντας παράλληλα, ότι η ισχυρή αύξηση του επιτοκίου και η πρόσθετη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής που επιτεύχθηκε τον Μάρτιο βοήθησαν την οικονομία της Άγκυρας για την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Σύμφωνα με την CBT, ο υψηλότερος πληθωρισμός των τροφίμων και το «κενό» στην παραγωγή ήταν σημαντικοί καθοριστικοί παράγοντες της ανοδικής αναθεώρησης της πρόβλεψης για το 2024, προσδοκώντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξει σημαντική διόρθωση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έως ότου ο πληθωρισμός είναι σε αξιοσημείωτη πτωτική τάση

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως ο πληθωρισμός θα κορυφωθεί γύρω στο 75-76% τον Μάιο και θα υιοθετήσει μια πτωτική πορεία στη συνέχεια. Ωστόσο, αφήνει ανοιχτή την πόρτα για περαιτέρω αυξήσεις, εάν απαιτηθεί από τις ανοδικές κινήσεις των τιμών. Ο Καραχάν επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό και απέδωσε την αλλαγή στις προοπτικές στην ισχυρότερη από το αναμενόμενο εγχώρια ζήτηση. Καθώς μιλούσε, η τουρκική λίρα ανέστρεψε τις απώλειες έναντι του δολαρίου και διαπραγματευόταν με ελάχιστη μεταβολή έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: