BBVA: Επιμένει για την εξαγορά της Banco Sabadell

Newsroom

Την περασμένη εβδομάδα η Banco Sabadell απέρριψε την προσφορά εξαγοράς εξαγοράς 12 δισ. ευρώ από τη BBVA θεωρώντας μικρό το προσφερόμενο τίμημα.

Η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας επέστρεψε με νέα, επιθετική προσφορά εξαγοράς την Πέμπτη, η οποία έχει παρόμοιους όρους με την προηγούμενη, και προσφέρει μια νέα μετοχή της BBVA για κάθε 4,83 μετοχές της Sabadell.

Το διοικητικό συμβούλιο της Sabadell στις 6 Μαΐου απέρριψε την πρώτη προσέγγιση της BBVA, λέγοντας ότι η προσφορά «υποτιμά σημαντικά τις δυνατότητες της Banco Sabadell και τις αυτόνομες προοπτικές ανάπτυξής της».

Την Τετάρτη, η Sabadell δημοσίευσε μια επιστολή στις 5 Μαΐου από τον Πρόεδρο της BBVA, Carlos Torres, προς τον Πρόεδρο της Sabadell, Josep Oliu, στην οποία ο Torres είπε ότι η BBVA δεν μπορούσε να βελτιώσει την προσφορά. Στην επιστολή, ο Τόρες είπε ότι η πτώση των μετοχών της BBVA, μετά τη δημοσιοποίηση της αρχικής προσφοράς «μας εμποδίζει απολύτως από το να μπορούμε να πληρώσουμε περισσότερα».

Οι επιθετικές προσφορές εξαγοράς δεν είναι συνηθισμένες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και η απόφαση της BBVA να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο έχει εκπλήξει πολλούς.

Ο David Benamou, επικεφαλής επενδύσεων στην Axiom, είπε ότι η προσφορά της BBVA για τη Sabadell αντικατοπτρίζει «μια πολύ περίεργη κατάσταση».

Μιλώντας στο «Squawk Box Europe» του CNBC την Πέμπτη, ο Μπεναμού είπε ότι η προτεινόμενη προσφορά «έχει νόημα» από την πλευρά των μετόχων της Sabadell και, κατά τη γνώμη του, είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί. Ανέφερε το γεγονός ότι η προσφορά της BBVA αντιπροσωπεύει premium 30% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος και των δύο τραπεζών από τις 29 Απριλίου.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές θα δημιουργούσε έναν νέο ισπανικό τραπεζικό κολοσσό με κοινό ισολογισμό περιουσιακών στοιχείων άνω του 1 τρισ. ευρώ και πάνω από 100 εκατ. πελάτες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση της BBVA και της Sabadell θα είναι περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου ίση με την αποτίμηση του μεγαλύτερου δανειστή της Ισπανίας, της Banco Santander SA.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η BBVA επιχειρεί να εξαγοράσει τη Sabadell καθώς και οι δύο πλευρές διεξήγαγαν βραχύβιες διαπραγματεύσεις στα τέλη του 2020, με τις συνομιλίες να καταλήγουν άκαρπες. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: