Toyota: Βλέπει 20% μείωση στα ετήσια έσοδα μετά το ρεκόρ του Q4

Newsroom

Ρεκόρ ετήσιων καθαρών κερδών ανακοίνωσε η Toyota την Τετάρτη για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο, αφού έφτασαν τα 4,94 τρισεκατομμυρίων γιεν, (31,9 δισ. δολάρια), ωστόσο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο όσο αφορά τις πωλήσεις, προειδοποίησε ότι η τρέχουσα χρονιά θα είναι λιγότερο θεαματική. 

Με τη βοήθεια του αδύναμου γιεν και των ισχυρών πωλήσεων υβριδικών οχημάτων, τα έσοδα αυξήθηκαν 21,4% στα 45,1 τρισεκατομμύρια γιεν, επίσης υψηλό όλων των εποχών, για το οικονομικό έτος 2023, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 78% το τέταρτο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου, ενώ για ολόκληρο το έτος, ανήλθαν συνολικά σε 5,35 τρισεκατομμύρια γιεν (34,5 δισεκατομμύρια δολάρια) - η πρώτη φορά για μια ιαπωνική εταιρεία που ξεπέρασε τα 5 τρισεκατομμύρια γιεν, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Η Toyota Motor αναμένει τα λειτουργικά κέρδη να ανέλθουν συνολικά σε 4,3 τρισεκατομμύρια γιεν το έτος έως τον Μάρτιο του 2025, μείωση 20%, καθώς επενδύει στο "ανθρώπινο κεφάλαιο" - συμπεριλαμβανομένης της παροχής υποστήριξης για το κόστος εργασίας σε προμηθευτές και αντιπροσώπους - καθώς και στη στρατηγική των «πολλαπλών διαδρομών», που δηλαδή υπερασπίζεται τα υβριδικά και τα plug-in υβριδικά καθώς και τα ηλεκτρικά οχήματα, μια στάση που αποδεικνύεται ολοένα και πιο προφητική, δεδομένων των ανησυχιών των καταναλωτών σχετικά με τις σειρές οδήγησης EV και τη διαθεσιμότητα σταθμών φόρτισης.

«Θα κάνουμε επενδύσεις για να προστατεύσουμε σταθερά την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota, Koji Sato, σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των κερδών.

«Αν και οι δραστηριότητές μας λειτουργούν πολύ αποτελεσματικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν σε κάποιο βαθμό», είπε, αναφερόμενος στις αλλαγές στη διαδικασία παραγωγής καθώς η Toyota κάνει το άλμα από την αυτοκινητοβιομηχανία στην εταιρεία κινητικότητας.

Η Toyota είπε ότι σχεδιάζει να επενδύσει 1,7 τρισεκατομμύρια γιεν για ανάπτυξη φέτος σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το λογισμικό.

Η Toyota τον περασμένο μήνα δήλωσε ότι πούλησε 11,1 εκατομμύρια οχήματα σε όλες τις μάρκες το οικονομικό 2023, σημειώνοντας αύξηση 5% και την πρώτη φορά που η εταιρεία ξεπέρασε τα 10 εκατομμύρια. 

Ένας μεγάλος παράγοντας ήταν το άλμα κατά 31% στις πωλήσεις υβριδικών οχημάτων —συνδυάζοντας κινητήρες εσωτερικής καύσης και μπαταρίες— όπως το συμπαγές αυτοκίνητο Corolla και το αθλητικό όχημα RAV4, ανεβάζοντας το σύνολο σε 3,7 εκατομμύρια.

Οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων ήταν πολύ πιο μέτριες αφού έφτασαν τις 116.500.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: