Aramco: Διατηρεί το μέρισμα των 31 δισ. δολαρίων της Σαουδικής Αραβίας

Newsroom

H Aramco διατήρησε το μέρισμα ύψους 31 δισ. δολαρίων που καταβάλλει στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας και σε άλλους επενδυτές, παρά τη χαμηλότερη κερδοφορία, δίνοντας ανάσα στο βασίλειο που δοκιμάζεται από το έλλειμμα προϋπολογισμού.

Οι γενναιόδωρες πληρωμές από τη μεγαλύτερη εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο καθίστανται ολοένα και πιο σημαντικές για το κράτος του Κόλπου καθώς οι τιμές του αργού παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που απαιτούνται για να ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός. Ο διάδοχος πρίγκιπας έχει δρομολογήσει ακριβά εγχειρήματα, όπως το φουτουριστικό project του Neom, το οποίο ποντάρει βαριά στον τουρισμό, ενώ κυνηγά μερίδια σε αθλητικούς συλλόγους καθώς προσπαθεί να μετασχηματίσει την οικονομία.

Η Aramco είπε ότι οι πληρωμές θα είναι υψηλότερες φέτος από ό,τι το 2023, γεγονός που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση ορισμένων από τα γιγάντια σχέδια δαπανών του βασιλείου. Οι παγκόσμιες μεγάλες εταιρείες πετρελαίου όπως η Shell και η BP έχουν επίσης στρέψει την προσοχή τους στην επιστροφή ρευστότητας στους μετόχους τους.

Το βασίλειο χρειάζεται πετρέλαιο στα περίπου 108 δολάρια το βαρέλι για να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των εγχώριων δαπανών από το κρατικό επενδυτικό ταμείο του, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Η τιμή του αργού στο Λονδίνο διαπραγματεύεται κάτω από τα 84 δολάρια το βαρέλι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: