Τράπεζες: Η αλλαγή σελίδας, τα ισχυρά αποτελέσματα και οι επόμενες κινήσεις

Νένα Μαλλιάρα

Την πλήρη επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα επισφραγίζουν τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2024. Πέραν της κερδοφορίας, τα αποτελέσματα αποτυπώνουν ισχυρές επιδόσεις που ευθυγραμμίζονται ή υπερβαίνουν τους στόχους των επιχειρησιακών σχεδίων των τραπεζών και ποιοτικά χαρακτηριστικά που θέτουν τις ελληνικές τράπεζες σε καλύτερη θέση από τις ευρωπαϊκές. Ενδεικτικό παράδειγμα ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ο οποίος διαμορφώνεται πολύ υψηλότερα για τις ελληνικές τράπεζες, όπως επίσης και οι δείκτες ρευστότητας. 

Με τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τους χθες και προχθές, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς αντίστοιχα, σηματοδοτούν την αλλαγή κεφαλαίου που ξεκίνησε για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το 2019, με τον «Ηρακλή» για τη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων από τους ισολογισμούς τους και ολοκληρώνεται με την αποχώρηση του ΤΧΣ από τη μετοχική τους σύνθεση (σ.σ. απομένει η αποεπένδυση και του 18% της Εθνικής) .

Στις 16 Μαΐου θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου η Eurobank και η Alpha Bank, ενώ στις αρχές Ιουνίου ο SSM θα δώσει και επισήμως το πράσινο φως στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν φέτος στη διανομή μερισμάτων (από τα κέρδη του 2023), επιστρέφοντας στην ανταμοιβή των μετόχων τους ύστερα από 16 χρόνια.

Η αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες έρχεται επίσης μετά την επενδυτική βαθμίδα που ανέκτησε η χώρα την περασμένη χρονιά. Η επενδυτική αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου μεταφέρεται τώρα και στις ελληνικές τράπεζες, με την Εθνική να είναι η πρώτη που έλαβε το investment grade την εβδομάδα αυτή από την MorningstarDBRS. Πίσω από την αξιολόγηση της MDBRS βρίσκεται η σταθερά υψηλή οργανική κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας, η ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα, η μείωση των NPLs και ο μετασχηματισμός που υλοποιεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια η Διοίκησή της. 

Η Εθνική Τράπεζα κατέχει μία ακόμη πρωτιά, ούσα η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε το Πρόγραμμα Συναλλαγών Μακροχρόνιας Αναχρηματοδότησης (TLTRO), παρουσιάζοντας παράλληλα αυξημένα ταμειακά διαθέσιμα στα 9,1 δισ. το α’ τρίμηνο 2024. Η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε στο α΄ τρίμηνο του 2024 καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ και ενίσχυσε περαιτέρω τα κεφαλαιακά της αποθέματα, με τον δείκτη CET1 να ανέρχεται στο 18,6% και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 21,3% - συμπεριλαμβάνοντας πρόβλεψη για διανομή μερίσματος –, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ισχυρή δημιουργία οργανικών κεφαλαίων.  Ο δείκτης απόδοσης ιδίων κεφαλαίων της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώθηκε στο 17,6% σε επίπεδο οργανικών κερδών μετά φόρων και σε 19,7% σε επίπεδο αναλογούντων κερδών μετά φόρων, χωρίς να υπολογίζεται η αναπροσαρμογή για το υπερβάλλον κεφάλαιο CET1 άνω των εποπτικών ορίων.

Ένα τρίμηνο ορόσημο ήταν το α' τρίμηνο του 2024 για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς είναι το πρώτο που διένυσε η Τράπεζα ως πλήρως ιδιωτική. Παράλληλα, οι οικονομικές επιδόσεις του τριμήνου ήταν εντυπωσιακές, με τριπλό ρεκόρ: ιστορικό υψηλό για τα έσοδα από προμήθειες και δύο ιστορικά χαμηλά, σε επίπεδο λειτουργικών εξόδων και κόστους πιστωτικού κινδύνου. Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη της Τρ. Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο ανήλθαν σε 279 εκατ. ευρώ, ενώ η απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έφτασε στο 16,5% έναντι στόχου 14% το 2024.

Στο ίδιο μήκος κύματος αναμένονται και οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Alpha Bank και τη Eurobank. Οι δύο τράπεζες έχουν ανακοινώσει παράλληλα σημαντικές κινήσεις που θα διαμορφώσουν τη μελλοντική τους, πιο εξωστρεφή υπόσταση. Η Eurobank, το περαιτέρω άνοιγμά της στην Κύπρο, μέσω της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας. Η Eurobank αναμένει εντός του Μαΐου τις σχετικές εγκρίσεις από τις κυπριακές εποπτικές αρχές για την απόκτηση του 55,3% της Ελληνικής για να προχωρήσει στη συνέχεια σε δημόσια πρόταση προς τους υπόλοιπους μετόχους. 

Από την πλευρά της η Alpha Bank, μετά τη στρατηγική μετοχική συμμαχία με την ιταλική Unicredit, ανακοίνωσε χθες σημαντική συνεργασία με την Partners Group, η οποία κατέχει διεθνώς ηγετική θέση στις επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων, με υπό διαχείριση κεφάλαια 147 δις. δολ. στο τέλος του 2023 και πελάτες θεσμικούς επενδυτές, κρατικά επενδυτικά ταμεία, family offices και ιδιώτες σε όλο τον κόσμο. Μέσω της συνεργασίας αυτής, η Alpha Bank γίνεται η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα τοποθέτησης στις ιδιωτικές αγορές (private markets), διευρύνοντας το «οπλοστάσιό» της στον τομέα του wealth management.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: