Ξεχώρισε η Shell από τις άλλες πετρελαϊκές με καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη στο α' τρίμηνο

Newsroom

Ισχυρότερα των αναμενόμενων κέρδη α' τριμήνου ανακοίνωσε ο βρετανικός κολοσσός πετρελαίου Shell, παρά τη ραγδαία μείωση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Αναλυτικότερα, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Shell ανήλθαν στα 7,7 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που τα τοποθετούσαν στα 6,5 δισ. δολάρια. Την αντίστοιχη περίοδο του 2023, η εταιρεία είχε καταγράψει προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισ. δολαρίων, ενώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, το μέγεθος είχε φτάσει στα 7,3 δισ. δολάρια.

Ο CEO της Shell Wael Sawan περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «ακόμη ένα τρίμηνο ισχυρής λειτουργικής και χρηματοοικονομικής απόδοσης».

Η εταιρεία ανακοίνωσε παράλληλα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων, το οποίο αναμένει να ολοκληρωθεί στο διάστημα των επόμενων τριών μηνών. Το μέρισμά της παραμένει αμετάβλητο.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της Shell έχει ενισχυθεί κατά 10% από τις αρχές του έτους.

Τα αποτελέσματα τριμήνου των αμερικανικών πετρελαϊκών γιγάντων Exxon Mobil και Chevron, καθώς και αυτά της γαλλικής TotalEnergies και της νορβηγικής Equinor, έδειξαν σημαντική πτώση των κερδών α' τριμήνου σε ετήσια βάση.

Υπενθυμίζεται ότι οι μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στον πλανήτη συσσώρευσαν κέρδη ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιο πρόσφατα, ωστόσο, τα έσοδα δέχτηκαν πλήγμα από τις πτωτικές τιμές φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: