Πένη Χαλάτση

Αν και ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πώς θα λυθεί ο «γόρδιος» δεσμός της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ καθώς η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός μετά το ναυάγιο της πώλησης του 66% στην αζέρικη Socar, η ρουμανική Transgaz εξέφρασε και επισήμως το ενδιαφέρον της για τον ΔΕΣΦΑ.

Ο ΔΕΣΦΑ και η Transgaz υπέγραψαν ήδη το Σεπτέμβριο Μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο προβλέπει

τη συνεργασία των δύο εταιρειών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης του Κάθετου Διαδρόμου και της αμφίδρομης μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και της συνεργασίας στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπου συμμετέχουν. Εκπρόσωποι της εταιρείας βρέθηκαν προ ημερών στην Αθήνα για να συζητήσουν για τον Κάθετο Διάδρομο αλλά όπως επιβεβαιώνει η επιχείρηση αυτή τη στιγμή εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στον ΔΕΣΦΑ.

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν στα ελληνικά Μέσα και αφορούν στην πρόθεση της Transgaz να αποκτήσει το 66% του ΔΕΣΦΑ, του ελληνικού διαχειριστή συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε αυτό ακριβώς: αν οι βασικοί και άλλοι μέτοχοι της εταιρείας αποφασίσουν να συμμετάσχουν στην απόκτηση μεριδίου του ΔΕΣΦΑ ως στρατηγικός επενδυτής, η Transgaz θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει μια διαφανή διαδικασία, η οποία θα ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τους νόμους που ρυθμίζουν τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς», αναφέρει η εταιρεία.

Παράλληλα σημειώνει ότι «η Transgaz ενημερώνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η εταιρεία αναλύει σε τακτική βάση την δυνατότητα να συνάψει συμφωνίες, συνεργασίες και συνέργιες και να κλείσει συμβόλαια ή να κάνει συναλλαγές με σκοπό ενδυναμώσει το στρατηγικό μερίδιο του ρουμανικού ενεργειακού τομέα στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα θέλαμε να αναφέρουμε ότι πριν από δύο εβδομάδες, αντιπροσωπεία της εταιρείας επισκέφθηκε την Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει για την ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου, ο οποίος θα συνδέει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Αυτός ο διάδρομος θα διευκολύνει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Κεντρική Ευρώπη και οι συζητήσεις με τους Έλληνες αξιωματούχους επικεντρώθηκαν στο Νότιο Διάδρομο».

Σημειώνεται ότι εκτός από την Transgaz σταθερό παραμένει και το ενδιαφέρον του Διαχειριστή του Βελγίου, Fluxys.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.