ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: «Βήμα προς τα εμπρός» για την υβριδική μονάδα στο Αμάρι της Κρήτης

Κώστας Δεληγιάννης

Σχεδόν όλες τις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί κατά της υλοποίησης του υβριδικού έργου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Αμάρι της Κρήτης απέρριψε το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ για τα δύο ζητήματα που αναγνώρισε, έχει ήδη ολοκληρωθεί η διευθέτησή τους. Ως συνέπεια, σύμφωνα με το όσα προκύπτουν από το διατακτικό - καθώς ακόμα η σχετική απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί – η δρομολόγηση της μονάδας έχει τη σύμφωνη γνώμη του ΣτΕ, γεγονός που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίησή της. 

Όσον αφορά τις αιτιάσεις που απορρίφθηκαν, αυτές αφορούσαν το αντλησιοταμιευτικό σκέλος της υποδομής, με το ΣτΕ, να μην εντόπισε σε αυτό κανένα απολύτως ζήτημα. Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το αιολικό πάρκο του έργου, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την ανάγκη εκπόνησης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης, καθώς και την απομάκρυνση τεσσάρων ανεμογεννητριών. 

Ωστόσο, και τα δύο αυτά θέματα έχουν διευθετηθεί, καθώς η μελέτη έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Επίσης, πριν από λίγους μήνες πήρε το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες αρχές τροποποίηση του σχεδιασμού του αιολικού πάρκου, στο πλαίσιο της οποίας ελαττώνεται το πλήθος των ανεμογεννητριών, χωρίς να επηρεάζεται η συνολική ισχύς της αιολικής μονάδας(72 MW). 

Αξιόπιστη αποθήκευση «πράσινης» ηλ. ενέργειας  

Η μονάδα θα αποτελέσει το μεγαλύτερο υβριδικό έργο στην Ευρώπη, έχοντας καινοτόμο σχεδιασμό σε διεθνές επίπεδο. Το πρωτοποριακό αυτό έργο βασίζεται στην αποτελεσματική ενσωμάτωση της παραγωγής αιολικής ενέργειας, με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης σε ένα καινοτόμο υβριδικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, το αιολικό πάρκο στον Δήμο Σητείας συνδυάζεται με ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης στον υφιστάμενο ταμιευτήρα του φράγματος των Ποταμών, στους Δήμους Αμαρίου και Ρεθύμνου, συνολικής ισχύος 72 MW. Έτσι, όση ηλεκτρική ενέργεια από το αιολικό πάρκο δεν είναι άμεσα απαραίτητη στο σύστημα, για την κάλυψη ζήτησε σε ρεύμα, θα «αποθηκεύεται» ως υδροηλεκτρική ενέργεια μέσω του συστήματος αντλησιοταμίευσης, η οποία θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη για να επαναμετατραπεί σε «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια και να εγχυθεί στο δίκτυο. 

Η παραπάνω μέθοδος της αντλησιοταμίευσης είναι ο μόνος τρόπος αξιόπιστης, στρατηγικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπει την ενσωμάτωση μεγαλύτερου ποσοστού ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας πιθανά προβλήματα ευστάθειας του συστήματος λόγω της απρόβλεπτης φύσης της παραγωγής των ΑΠΕ. 

1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή 

Γι’ αυτό και οι λύσεις αποθήκευσης με αυξημένη προστιθέμενη αξία, όπως τα υβριδικά και η αντλησιοταμίευση, αποτελούν προτεραιότητα συνολικά για την Ευρώπη, εξασφαλίζοντας κοινοτική χρηματοδότηση και στήριξη, ενώ το συγκεκριμένο έχει ενταχθεί από την κυβέρνηση και στις Στρατηγικές Επενδύσεις. 

Πέρα όμως από την εθνική και ευρωπαϊκή σημασία του έργου, εξαιρετικά σημαντική είναι και η συμβολή του στην τοπική κοινωνία αφού δημιουργεί 1.000 νέες θέσεις εργασίας με την εκκίνηση του έργου και τουλάχιστον 100 για την περίοδο λειτουργίας, ενώ τροφοδοτεί τους τοπικούς δήμους και κοινότητες με 110 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα έσοδα σε ορίζοντα 25ετίας, εξασφαλίζει στους κατοίκους μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος και προστατεύει τοπικά από ακραία καιρικά φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS: