ΕΒΟΛ: Γυρίζει σελίδα - Η δέσμευση για στήριξη των αγροτών και ο στόχος για νέα προϊόντα

Μαρίνα Φούντα

Η διατήρηση υγιούς ανάπτυξης καθώς και η επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους του τρέχοντος έτους για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βόλου, αλλά και για το πιο πολύτιμο «asset» του, τη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ.

Ένας από τους πιο ιστορικούς συνεταιρισμούς της χώρας που το όνομά του έχει ταυτιστεί με τον τόπο που τον «γέννησε», προσβλέπει σε ένα ευοίωνο μέλλον, με όχημα τα ποιοτικά του προϊόντα και παρά τις αυξημένες προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν στην τρέχουσα συγκυρία η εγχώρια και η παγκόσμια οικονομία.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις του συνεταιρισμού που δημοσιοποιήθηκαν μέσα στον Ιούνιο, για τη χρήση του 2021, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 17,023 εκατ. ευρώ, από 17,810 εκατ. ευρώ το 2020, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 4,4%, ενώ τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν στις 533.678 ευρώ, έναντι 2,027 εκατ. ευρώ το 2020.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2021 το συνεταιριστικό κεφάλαιο ανερχόταν στις 136.159 ευρώ, μειωμένο κατά 3.600 λόγω αποχώρησης μελών.

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί μια σύνθετη κατάσταση στην οικονομία»

Σύμφωνα με τη διοίκηση, οι συνεχιζόμενες εξελίξεις σχετικά με την πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία και οι αρνητικές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με ό,τι αυτό επιφέρει επιπρόσθετα στην αύξηση του πληθωρισμού, δημιουργούν μια σύνθετη κατάσταση αναφορικά με την πορεία της οικονομίας. Οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα με συνέπεια την αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, προβλέπει, ενώ, παρακολουθώντας στενά την κατάσταση, δηλώνει έτοιμη, εάν χρειαστεί, να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της οποιασδήποτε πιθανές επίπτωσης «μολονότι το μέγεθος και η διάρκεια των επιπτώσεων εξαρτώνται από την εξέλιξη του πολέμου, τα πιθανά περαιτέρω μέτρα και τον τρόπο αντίδρασης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής».

Η δέσμευση για στήριξη των αγροτών και ο στόχος για νέα προϊόντα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δεσμεύεται πως «θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να βοηθήσει τους αγρότες (γεωργούς και κτηνοτρόφους) προσφέροντας τους αγροτικά εφόδια σε χαμηλές τιμές και παρεμβαίνοντας στη αγορά των αγροτικών και κτηνοτροφικών τους προϊόντων με τιμές υψηλότερες διαχρονικά», αλλά και πως «θα επικεντρωθεί με μεγαλύτερη ένταση στη στήριξη του αγροτικού κόσμου ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες που περνάει ο ευαίσθητος τομέας» της ελληνικής οικονομίας.

Για έναν από τους πιο εμβληματικούς συνεταιρισμούς της χώρας ένας ακόμη βασικός – διττός – στόχος είναι η παραγωγή νέων προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας, με την υπογραφή της ΕΒΟΛ, καθώς και η επέκταση του δικτύου διανομής σε περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Ο χαμός του Νικήτα Πρίντζου και η νέα διοίκηση

Απέραντη θλίψη στην τοπική κοινωνία - και όχι μόνο - προκάλεσε τον περασμένο Μάρτιο η είδηση του θανάτου του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της ΕΒΟΛ, Νικήτα Πρίντζου, ενός ακούραστου συνεταιριστή κι επιχειρηματία που άφησε ανεξίτηλο στο στίγμα του τόσο στα συνεταιριστικά δρώμενα, όσο και στην τοπική κοινωνία.

Ο Νικήτας Πρίντζος ήταν ο άνθρωπος που εκτόξευσε επιχειρηματικά την ΕΒΟΛ, μετατρέποντάς την σε μια σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία, τα προϊόντα της οποίας έγιναν γνωστά σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Έφυγε στα 78 του χρόνια μετά από σοβαρό πρόβλημα υγείας και αφήνοντας ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Λίγο καιρό μετά και κατόπιν ψηφοφορίας του Διοικητικού Συμβουλίου, τα ηνία της προεδρίας του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ ανέλαβε ο Στέφανος Διακομής, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία, αλλά και ισχυρό όραμα για την επόμενη μέρα της ΕΒΟΛ, τα προϊόντα της οποίας έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές…

Μια διαδρομή σχεδόν ενός αιώνα

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου - πρώην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου - ιδρύθηκε το 1926 και είναι το δευτεροβάθμιο συνεταιριστικό όργανο των Συνεταιρισμών των χωριών γύρω από το Βόλο, καθώς και των χωριών του Δυτικού Πηλίου και της περιοχής του Βελεστίνου.

Έτος ορόσημο για τη μετέπειτα πορεία του συνεταιρισμού αποτέλεσε το 1952 όταν ιδρύθηκε η γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ με αντικείμενο τη συγκέντρωση, επεξεργασία και διάθεση του αγελαδινού γάλακτος στην τοπική αγορά. Ο σκοπός της ίδρυσης ήταν - και συνεχίζει να είναι - η δυνατότητα της συνεταιριστικής οργάνωσης στην άσκηση παρεμβατικής πολιτικής στην τιμή του αγελαδινού, γίδινου και πρόβειου γάλακτος, καθώς και η διασφάλιση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της περιοχής. Τα προγράμματα εκσυγχρονισμού που υλοποιούνται στη γαλακτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια, καθώς και οι μέθοδοι επεξεργασίας που ακολουθούνται σε συνδυασμό με φροντίδα και τη γνώση του ανθρώπινου δυναμικού, έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και προδιαγραφών.

Τα τελευταία χρόνια η ΕΒΟΛ έχει σχεδιάσει και παράγει αρκετά νέα προϊόντα σε προσεγμένες ποιοτικά και αισθητικά συσκευασίες, στηρίζοντας αφενός την προσπάθεια των κτηνοτρόφων που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία, καλύπτοντας αφετέρου την ανάγκη των καταναλωτών για ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα.

Η ΕΒΟΛ θεωρείται πρωτοπόρος στον κλάδο παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων γάλακτος, παράγοντας γίδινο και αγελαδινό εμφιαλωμένο φρέσκο βιολογικό γάλα, καθώς και τα παράγωγα αυτών - γιαούρτι γίδινο και πρόβειο βιολογικό, γίδινο βούτυρο βιολογικό και γίδινο τυρί βιολογικό, τα οποία έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους καταναλωτές, ενώ διατίθενται μαζί με τα υπόλοιπα συμβατικά προϊόντα της γαλακτοβιομηχανίας.

Η έδρα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, τα προϊόντα του οποίου ξεπέρασαν πολύ γρήγορα τα στενά όρια του νομού Μαγνησίας , βρίσκεται στην Α’ ΒΙΠΕ ΒΟΛΟΥ,  ενώ στη χρήση 2021, απασχολήθηκαν κατά μέσο όρο 138 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, με τη διοίκηση να δηλώνει πως «μέσω της στρατηγικής της παρέχει ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζόμενους… παρέχοντας ασφάλεια και συνθήκες υγιεινής κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.